תמ"א 38 - סרוב שכן

השאלה:

כבוד הרב שלום, בבית משותף קיים רוב לתמ"א 38 חיזוק הבנין מפני רעידת אדמה + ממ"ד + שיפוץ של הבנין דבר שמלבד הערך הבטיחותי גם מעלה משמעותית את ערך הדירות (ללא השקעה מצד הדיירים).

יש שכן אחד שמתנגד שכן בעקבות הבניה יחסם האויר לחלון אחד בדירתו והשמש לה היה מורגל לא תאיר בדירתו. מאידך הוא יקבל תוספת של 2 חדרים והקבלן אף הציעה לו להרחיב את החלונות בדירתו שתשאר מוארת (אך לא כמו קודם) האם השכנים יכולים לכוף אותו שכן מתוך 14 שכנים הוא המתנגד היחיד כאשר לחלק מהשכנים זה הפסד ממוני ממש(מתכננים לעשות תוספת בניה שעכשיו יצטרכו לשלם או הטבת מעלית חינם לקומות הגבוהות בבנין) ולאחרים זה מניעת רווח של תוספות הבניה (מוערך בלפחות הפסד של 300,000 ש"ח לשכן בשווי הדירה. יש לציין שע"פ החוק מספיק רוב של 66% לכפות שכן להשתתף בתמ"א 38 אך מה דעת ההלכה במקרה הנ"ל?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

אחרי רבים להטות ובפרט אם לפי החוק יכולים לכפות אותו, הרי גם לפי ההלכה כופים אותו כיון שבשטח זה יש לתקנות הבניה תוקף כמו הלכה כשם שבחוקי נהיגה ובטיחות.