CFD – מסחר או הימורים?

השאלה:

האם מותר על פי ההלכה לסחור ב-CFD (http://www.betrader.co.il/cfdtrading)?
האם מסחר כזה נחשב הימורים? האם מותר להשתמש במינוף הגבוה שניתן שם?

התשובה

הרב שלמה אישון | אב תשע"ד

על פי ההלכה אסור לאדם לבסס את פרנסתו על הימורים.[1] לעומת זאת, מותר להשקיע בהשקעות. ההבחנה בין הימורים לבין השקעות נעוצה בשאלה האם מדובר בהשקעה שיש בה התחשבות בנתונים ובהערכות כלכליות או בהשקעה שאינה מתחשבת כלל בנתונים כלכליים. לכן כאשר המסחר ב-CFD נעשה מתוך הערכה שערכו של הנכס שסוחרים בו עתיד לעלות – אין בכך הימורים, אולם כאשר ההשקעה נעשית באופן שרירותי ובלא כל ניתוח כלכלי – היא נחשבת להימור והיא אסורה.[2] בנוגע למינוף: היות שמינוף הוא בעצם הלוואה, ראשית יש לוודא שאין בו איסור ריבית. כמו כן, כאשר מדובר במינוף גבוה, הסיכון עולה, וממילא המסחר עלול יותר להיחשב להימור. לכן המינוף יהיה מותר רק כאשר קיימת הערכה כלכלית מבוססת שערכו של הנכס שמשקיעים בו אכן יעלה משמעותית ויכסה את עלות המינוף ובתנאי שאין בו משום איסור ריבית.

[1].     שו"ע, חו"מ סי' שע סעי' ג.

[2].     להרחבה ר' ספר כת"ר, כרך ו סימנים ו, ז.