גביית ריבית בגין עיכוב כספי פנסיה

השאלה:

לאחרונה התברר לי כי המעסיק שלי לא הפריש לי את כספי הפנסיה בחמשת החודשים האחרונים. האם מותר לי לדרוש ממנו גם את הריבית וההצמדה כמקובל בשוק היום?

התשובה

משפטי ארץ | גיליון 112 תמוז תשע"ו

תלוי באיזו ריבית מדובר: אם אתה רוצה לדרוש את הריבית שהיית מרוויח במידה שהכסף היה מופרש לפנסיה בחברת השקעות אין בזה בעיה של ריבית, שהרי דרישתך היא לא לקבל ריבית אסורה אלא לקבל את הרווח שהיה מגיע לך אם המעביד היה מפריש את הפנסיה בזמן. אז כספך היה מושקע בחברת השקעות, והיה מניב רווחים כשרים המותרים על פי 'היתר עסקא'. אמנם, אף על פי שאין בכך ריבית, לא תמיד ניתן לתבוע תשלום על מניעת רווח. בירושלמי[1] מבואר, ש'המבטל כיס חברו אין לו עליו אלא תרעומת'. ואולם, על רווח ודאי, כמו ריבית על פיקדון בבנק שהרווחים בו מובטחים – נחלקו הפוסקים האם חייב לשלם: דעת ה'חוות יאיר'[2] ועוד אחרונים[3] שחייב לשלם. ודעת פוסקים אחרים,[4] שאפילו ברווח ודאי – אין לחייב לשלם. גם לפי שיטות אלו כתב ה'חתם סופר'[5] שמניעת רווח ודאי נחשב כגרמא. ולפי דברי ה'חתם סופר' חייב לשלם כדי לצאת ידי שמים, אף שבבית דין אי אפשר לכפות אותו לשלם. במקרה שלפנינו ספק אם מדובר ברווח ודאי. בדרך כלל קופות הפנסיה משקיעות את הכספים בבורסה, ובמקרים אלו פעמים מרוויחים ופעמים מפסידים.

אך אם כוונתך לדרוש ריבית באחוז מסוים בלי קשר למניעת הרווחים (כקנס), זו ריבית ממש. בנוגע להלנת שכר ישנו חוק המחייב תשלום ריבית באחוזים קבועים, ויש אפשרות לחייב את המעסיק המלין שכר משום 'דינא דמלכותא דינא'.[6] אך על אי תשלום פנסיה בזמן אין קנס דומה בחוק, ולכן תשלום זה אסור משום ריבית.

[1].   ירושלמי, ב''מ פ"ה ה"ג.

[2].   חוות יאיר, סי' קנא.

[3].   עיין בספר עמק המשפט, שכירות בתים עמ' קסד; פתחי חושן, נזיקין פ"ג סעי' כט ובהערה עא.

[4].   כן משמע בקצות החושן, סי' שלג סק''ב, ועיינו בעמק המשפט, שם עמ' קסה, ובפתחי חושן, שם.

[5].   שו"ת חתם סופר, חו"מ סי' קנז.

[6].   עיין תחומין כט, עמ' 85.