דחיית תשלום לספק עם חוב

השאלה:

שלום לכבוד הרב.
אני חבר בוועד של ישוב קהילתי, לפני כחודש הזמנו שרות מספק והתחייבנו לשלם לו לאחר 30 יום. בהגיע מועד התשלום התברר לנו כי לאותו ספק יש חוב אלינו עבור שרותים שאנו סיפקנו לו.

א. האם מותר לנו לעכב את התשלום עד להסדרת החוב מצדו?
ב. האם מותר היה לנו להתחייב במועד הזמנת השרות על תשלום בידיעה מראש שבהגיע מועד התשלום לא נשלם לו עד שיסדיר את חובו מולנו וזאת מבלי להתנות את הדבר מראש?
תודה

התשובה

הרב יעקב אריאל |

א. אם הייתם אדם פרטי שחייבים לו ממון ובא לידו ממון של החייב בדרך זו או אחרת היה יותר פשוט לומר שאתם רשאים לעכב את הממון עד שיסודר החוב הקודם. אולם כועד לא ברור מהו החוב של הספק אליכם, לאחד מכם או לכולכם ואיך נוצר החוב. בכ"ז נראה
מצד הסברה שמותר לכם לעכב תשלום עבור חוב קודם. בתנאי שהחייב מודה.
ב. ליזום תשלום כזה נראה לי שאסור.