החזר בדיקת רכב לקניה

השאלה:

קניתי אופנוע מאדם שהוא חבר מאוד טוב וקרוב שלי. בעת קניית האופנוע לא ביצעתי בדיקה מקיפה משום שסמכתי עליו והוא התחייב לי שהאופנוע תקין וחדש ואין בו שום פגם.לפני כמה ימים רציתי למכור את האופנוע לאדם כלשהו,אותו אדם לקח את האופנוע למכון בדיקה,ובבדיקה התגלה שהאופנוע עבר תאונה רצינית ובעקבות כך הוחלפה שלדה חדשה לאופנוע.בעקבות כך הפסדתי את המכירה,נאלצתי להפסיד יום עבודה,לשלם על עלות הבדיקה של האופנוע,וכל מיני הוצאות נלוות שהיו לי באותו היום בעקבות הפסד המכירה.עכשיו לא רק זה העקבות גילוי הדבר יש ירידת ערך לאופנוע בסכום כולל של 6,000 ש״ח וכל הוצאות הבדיקה הפסד יום העבודה וכל מה שנלווה אליו מסתכם בין 1,000-1,500 ש״ח. עכשיו אני מבהיר ומציין שאותו החבר אינו עשה את התאונה עם האופנוע אלא הבעלים הקודמים לכך.אך אף אחד מהם לא יידע אחד את השני על זה ובכך לא יידעו אותי ואני נאלץ כעת להפסיד כסף רב שעמלתי עליו.אותו חבר מתנער מכל אחריות וטוען שזה לא אשמתו ושלמרות כל התחיבות שלו שהאופנוע תקין אני צריך לשבור את הראש עם מי שעשה את התאונה שזה בעצם הבעלים הראשונים ואין לי קשר ישיר אליו ביכלל ואין לי סיבה לפנות אליו כי קניתי את האופנוע שלי מהחבר שלי לא מימנו. עכשיו מה לפי דין תורה עלי לעשות ומה האשמה של אותו חבר האם הוא צריך לשאת בהפסדים או שמה אני או מישהו אחר.אשמח שתחזרו אלי בהקדם תודה.

התשובה

מכון משפט לעם | י"ז אלול תשע"ז 11:41

לפי פסיקת הרמ"א (רלב,יח) שלדה שאינה מקורית היא פגם ואפילו שהמוכר לא מודע לכך המקח בטל. דהיינו אתה מחזיר לחבר את האופנוע והוא מחזיר את הכסף.אם ישנה ירידת ערך בגלל השימוש שלך אז הוא מקזז זאת.אומנם שולחן ערוך חלק ובהנחה שהמוכר לא ידע הרי המקח קיים. אולם גם דעתו יש שפירשו זאת רק במצב שהקונה יכל לעלות על הפגם בעצמו, דבר שאינו נכון ביחס לבדיקת השלדה. לכן אני מציע להגיע לפשרה שהחבר יחזיר לך 2000 ש"ח שזה שליש מירידת הערך. לגבי ההוצאות שלך על יום המכירה אין תשלום על כך כי זו החטה שלך והוא אינו חייב בכך.