החזרת תשלום נזק שזכה בו לפני שפנה לבית דין רבני

השאלה:

שלום לכבוד רב, לפני כעשר שנים תבעתי בבית משפט לתביעות קטנות בגין נזק שנגרם למכוניתי ע"י נהג משאית של חברה. היו לי הוכחות ברורות (הקלטה עם הודאה) שהנזק שנגרם לי בוצע ע"י אותו נהג. השופט פסק בסופו של דבר לטובתי וחייב את חברת הביטוח של החברה לשלם לי כמעט את כל הכסף שתבעתי בתוספת ריבית והצמדה (פסק הדין ניתן כשנה לאחר האירוע) בהתאם להערכת שמאי שהעריך את הנזק שנגרם למכונית. אציין שהפניה לבית המשפט היתה מוצא אחרון אחרי שנסיונות לקבל פיצוי מהחברה נתקלו בסירוב עקש. לפני כעשר שנים הייתי פחות דתי ממה שאני היום וממילא ידיעותי בתחום האסור והמותר בתחום דיני המשפט היו חסרות. היום אני מבין שיתכן שיש בעיה עם פניה לבתי משפט חילונים ויש שגורסים שהוצאת ממון בבתי משפט אלו עלולה להיות גזל. שאלותי הן 1. האם עלי להחזיר היום את הכסף שקבלתי בזמנו לחברת הביטוח? 2. האם בתוספת ריבית והצמדה שפסק בית המשפט יש איסור ריבית? בתודה מראש לכבוד הרב המשיב, מיכה

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | כ' אייר תשע"ז 10:00

1. כאשר הצד השני אינו מוכן לגשת לבית דין, בית דין מוציא רשות לגשת לבית משפט חילוני ולדון לפי דיניו כדי להציל ממונו. ולכן במקרה שלך גם החברה וגם הביטוח לא ניגשים לדין תורה ובדיעבד לאחר שפסקו לך מה שפסקו, אינך צריך להחזיר את תשלומי הנזק.

2.  לגבי החזרת הצמדה ורבית. הצמדה מקובלת גם בבתי דין עפ"י התורה. רבית אינה מקובלת ואסורה. בדיעבד אינך צריך להחזיר את החלק של הרבית שקבלת, כיון שכך נהגו בבתי משפט.