'היתר עסקא' לבית מסחר

השאלה:

האם יש צורך ב'היתר עסקא' כאשר אני מעביר כסף לבית השקעות (מיטב-דש) בעוד אני מבצע את כל פקודות המכירה והקנייה בעצמי? (בית המסחר נותן לי רק את הפלטפורמה בתמורה לתשלום חודשי קבוע ולתשלומי עמלות קנייה ומכירה). במידה והתשובה חיובית, האם ניתן לסמוך על נציג (דתי) מבית המסחר אשר בירר והודיע לי כי יש היתר עסקה, אף כי לא הצלחתי למצוא שום אזכור שלו באתר החברה או בתקנון? (זכור לי כי יש צורך שהדבר יצוין במקום בולט).

התשובה

משפטי ארץ | גיליון 110 (שבט תשע"ו) עמ' 24

במקרה של פלטפורמת מסחר, הכסף הוא של המשקיע וגם המניות הנקנות על שמו, וכן הרווחים וההפסדים נרשמים רק עליו ואין לאחרים חלק בהם. לכן במקרה זה נראה שאין צורך בהיתר עסקה, שהרי לא נוצרו יחסי מלווה ולווה, והתשלום הוא עמלה קבועה על שירות לביצוע המסחר בבורסה. המדד להלוואה הוא אחריות של הלווה להחזיר את הכסף גם במקרה של הפסד וכן לקבל רווחים.[1] במקרה המתואר בית המסחר אינו אחראי כלל על הכסף ויחזיר אותו כפי שהוא, הוא רק מקבל תשלום על השירות לקונה.

[1].   ראה לדוגמא שו"ע, יו"ד סי' קסז סעי' א, וראה גם באריכות ברית יהודה, פרק כז סעי' א ואילך.