השבת אבדה לאתר קניות

השאלה: שלום, קניתי נעליים דרך ebay (אתר אינטרנטי לקניית מוצרים) ושילמתי עליהם למוכר האינטרנטי. הנעליים היו אמורים להגיע אליי כעבור חודש וחצי, משחלף הזמן ולא הגיעו פניתי למוכר ושאלתיו, הוא עשה בדיקה ואמר לי שנעליי הלכו לאיבוד, התנצל והחזיר לי את מלוא הכסף. כעבור כחודש לאחר החזר הכסף קיבלתי מהדואר הודעה שיש עבורי חבילה, וקיבלתי לידיי את הנעליים. שאלתי: האם חל על הנעליים האלו דין אבידת גוי כמבואר בחו"מ רס"ו ואני יכול להשתמש בהם ללא חשש? בנוסף חשוב לציין שגם אם נניח שיש עניין/מצווה להשיב, כלל לא ברור למי להשיב שהרי סיכוי טוב שהמוכר מבוטח ואולי צריך להשיב לחברה שמבטחת את חברת השילוח. [ואולי דואר ישראל חויב לשלם ואז זו אבידת יהודי, אני לא יודע איפה בדרך זה הלך לאיבוד, ומי נשא בעלות של האבידה, מדובר על סכום של 296 ש"ח שזה סכום קטן עבורי ואין לי רצון לטרוח ולהתחיל בירורים למי להשיב את האבידה, בוודאי אם אני פטור מכך מצד הדין]. בכל אופן, אף אחד לא תובע אותי או מודע בכלל לעניין, השאלה באה ממני. תודה רבה על התשובה!

התשובה

מכון משפט לעם | כ"ג אלול תשע"ח 16:31

אין חיוב להשיב אבדה לגוי אלא במקום של חילול השם ובמקרה שלך אין לו יסוד לחשוש שאתה רימית וכדומה. כמו כן ניתן לסמוך על הרוב במובן שהנזק נגרם לחברת הביטוח שלו שהיא על פי רוב של גויים. אם ברצונך בכל זאת לקדש את השם אז עליך להדגיש לו שאתה מחזיר לו מכוח ציווי הבורא להשיב אבדה. כי קידוש השם נוצר כאשר המניע דתי ולא מספיק מניע מוסרי לבד.