השקעה בחברות שמסרבות לדון לפי דין תורה

השאלה:

האם מותר להשקיע בחברות שאינן מוכנות להתדיין לפי דין תורה (לבקשת אחד הצדדים), אלא אך ורק בבית ממשפט חילוני?

התשובה

הרב שלמה אישון | אדר ב' תשע"ד

אין ספק שיש בעייתיות בחברה שאינה מוכנה להתדיין לפי דין תורה. עם זאת, בנוגע להשקעה בחברה כזו, אם מדובר בהשקעה קטנה שאינה משפיעה על התנהלות החברה, נראה לעניות דעתי שאפשר להקל מן הטעמים האלה:

א. לא ברור שהחברה תזדקק להתדיין בבית משפט.

ב. גם אם היא תזדקק להתדיין בבית משפט, ייתכן שבכל מקרה הצד השני לא יהיה מעוניין להתדיין לפי דין תורה.

ג. גם אם הצד שני יהיה מעוניין להתדיין לפי דין תורה, ייתכן שבית המשפט יפסוק נגד החברה, ובעלי המניות לא ירוויחו מפסק דין שלא נפסק על פי ההלכה.

ד. גם אם בית המשפט יפסוק לטובת החברה, ייתכן שמדובר בסכומים שהחברה הייתה זוכה בהם גם על פי דין תורה, ולכן אין כאן הנאה מגזל.

אם כן, במקרה כזה יש כמה ספֵקות, והסיכוי שבעלי המניות ייהנו מרווחים אסורים בעקבות סירובה של החברה להתדיין לפי דין תורה, הוא סיכוי נמוך מאוד. לכן, נראה לעניות דעתי שאין איסור להשקיע בחברה כזו, אם למשקיע אין יכולת להשפיע על החלטות החברה.