טעות במחיר שנרשם על מוצר

השאלה:

לפני כמה שנים נכנסתי לחנות חרוזים וראיתי שרשרת שמחירה 58 ש"ח. כשהסתכלתי על שרשרת אחרת, ראיתי שמחירה 85 ש"ח. לא ידעתי היכן הטעות: היה אפשר לקרוא את פתק המחיר משני כיוונים, ולכן המחיר מצד אחד היה 58 ש"ח, ומן הצד השני - 85 ש"ח. שאלתי את המוכר כמה עולה השרשרת. הוא הסתכל ואמר: 58 ש"ח. שילמתי, קניתי ויצאתי. עליי לציין שלפעמים יש בחנות חרוזים זו שרשרות דומות מאוד שמונחות באותו מקום, ואחת מהן קצרה מעט יותר מן השנייה, ולכן מחירה זול יותר.

1) האם נהגתי כשורה?

2) האם הייתי צריכה ליידע את המוכר שראיתי בחנות שרשרות שמחירן 85 ש"ח?

3) אם לא נהגתי כשורה - מה עליי לעשות?

4) פעמים רבות יש בחנויות מחירים שונים על אותו מוצר, בגלל מבצע או עדכון מחירים. האם יש בעיה לקנות את המוצר לפי המחיר הזול יותר?

התשובה

הרב שלמה אישון | אדר ב' תשע"ד

השאלה אם נהגת כשורה תלויה בשאלה אם המחיר 58 ש"ח הוא מחיר מקובל לשרשרת מסוג זה בחנות זו או שזהו מחיר נמוך מאוד ביחס למחיר המקובל. אם זהו מחיר מקובל ו-85 ש"ח הוא מחיר מופרז - נהגת כשורה. אולם אם מחיר זה נמוך מאוד ביחס למחיר המקובל בחנות זו לשרשרת מסוג זה, יש להניח שהקריאה הנכונה של המחיר הייתה 85 ש"ח, ולכן נהגת שלא כשורה. מן העובדה שהמוכר אמר לך שהמחיר הוא 58 ש"ח, נראה שזהו מחיר סביר, ואם כך, נהגת כאמור כשורה.

מכל מקום אם נהגת שלא כשורה (למרות חוסר הסבירות של אפשרות זו כאמור) עברת על דין הונאת ממון. לפי ההלכה, רשאי המוכר במצב כזה לבטל את העִסקה, אך זכות ביטול העִסקה מוגבלת בזמן, והיות שכבר עברו כבר כמה שנים - אין הוא רשאי לבטלה. ואם כך, העִסקה כשרה, ואינך צריכה לעשות דבר, מלבד החרטה על המעשה וקבלה לעתיד שלא לעשותו שוב.

בנוגע למקרים שבהם מופיע על מוצר מסוים מחיר נמוך מן המחיר שמופיע על מוצרים דומים אחרים: לפי החוק את זכאית לשלם את המחיר שמופיע על המוצר. ההיגיון שבחוק הוא הרצון להבטיח שהמחיר שיודפס על המוצרים יהיה מחיר עדכני, כדי שכל קונה ידע בדיוק כמה הוא משלם על המוצר. חוק זה נועד לתקנת הציבור, ועל כן גם מבחינת ההלכה יש לו תוקף, וממילא את רשאית להסתמך עליו גם על פי ההלכה.