"ימי מחלה" בעבודה כשלא חולים

השאלה:

כבוד הרב שלום, אני עובד במחשבים, יש 14 ימי חופש ויש 20 ימי מחלה, לשנת עבודה. בשניהם מקבלים משכורת על הימים אותו דבר (כאן בחברה שלנו).היות ויש חגים שיוצאים לחופשה על חשבוננו יוצא שאין ימי חופש למשפחה ולעוד דברים, מה שמקובל לעשות כאן להצהיר על ימי מחלה וככה לא מבזבזים את ימי החופש, ולהיפך יש סיכוי להמשיך אותך לשנה הבאה בניגוד לימי מחלה שלא ניתן להעביר לשנה הבאה. שאלתי היא האם הדבר
מותר לפי כת"ר, כמעט כל מי שעובד כאן עושה את התרגיל הפשוט הזה, הרופאים לא עושים בעיות ונותנים כפי בקשתך ימי מחלה, שאלתי את המנהלת חשבונות ואמרה לי שהיא לא יודעת ואני אעשה מה שאני רוצה, כלומר לא בעיה שלה. אבל אסור לה להגיד לעשות את זה.

האם הדבר מותר, סברא להתיר שזה חלק מתנאי העבודה, כי הנהלת משאבי אנוש יודעים שככה מתנהלים וזה חלק מתנאי העסקה של העובדים לתת ימי מחלה בידיעה שמשתמשים
אם זה חופשי.

סעיף נוסף מה הגדר לימי מחלה, האם דוקא מי שחולה קשה או גם מי שקצת לא מרגיש טוב פיזי או נפשי. אין קרטיריון שמצריך חום מעל 40 מעלות אלא אישור רופא בלבד, שניתן כפי בקשת הקליינט.
תודה לכבוד הרב

התשובה

הרב יעקב אריאל |

במידה והשקר הזה ידוע לחברה והיא מקבלת אותו כמותר, ישנה כאן בעיה של אמירת שקר אבל לא הוצאת ממון ברמאות ולכן מותר בשעת הדחק לדווח שקר הידוע לכולם שהוא כזה.
מה שלא ברור מדבריך מדוע אי אפשר לקחת חופשה ללא תשלום ואז השקר היה נמנע, וכל אחד היה מחליט אם לקחת חופשה בתשלום או ללא תשלום.