כמה אחוזים יכול לקחת שליח לאיסוף כספים

השאלה: שלום הרב פרידמן. פניתי בשאלתי אליך מכיוון שזכיתי לשמוע אותך מעט בשיבתי בכולל בישיבת הכותל כשבאת לתת שיעור. ראיתי פרסום של מכן משפט לעם של הרב דני שוורץ על כך שעד 50 אחוזים אפשר לשלם לעובדים בהתרמה של כספי צדקה. המקורות שהרב שוורץ הביא היו מרבנים גדולים שמשתייכים לציבור החרדי שמרבה בעיסוק בצדקה וחלקו מרבה להתפרנס מהצדקה. רציתי לשאול את דעתו של הרב ואם אפשר להתעניין גם בדעתו של מו"ר הרב יעקב אריאל האם סביר מבחינת "ועשית הישר והטוב" וכל שאר דיני המוסר והממון לקחת קרוב לחמישים אחוז מכספי התרומות למשכורות של פעילי ארגון הצדקה ללא ידיעת התורמים?? תודה רבה וחילך לאוריתא!

התשובה

הרב יואל פרידמן | כ"ד שבט תשע"ז 16:01

ראשית חשוב לציין שהמאמרים שמתפרסמים בכתב העת 'אמונת עתיך' אינם בהכרח משקפים את דעתו של המכון באותו עניין, אלא נצרכים להגדיל תורה ולהאדירה ומתוך ההפרייה ההדדית של הכותבים והמגיבים מתבררת שמעתתא. לכן גם כתבנו בתחילת כל גיליון שהמאמרים הם על דעת כותביהם.

לגופם של דברים נראה לי שאתה מאד צודק ואין היגיון ואף אין זה מוסרי לקחת 50% מן הכספים שנגבים. ההיתר לקחת מכספים אלו הוא נגזרת של נורמה ושל הסכמה של הנותנים והמקבלים. כלומר ברור לכול שגוף כלשהו רוצה לאסוף כסף ישנן הוצאות מינימאליות שנצרכות שבלעדיהן אין שום אפשרות לאסוף את הכסף, ולפעמים זה גם כולל שכר לאלו שאוספים. זה לגבי העיקרון, ולגבי השיעור והמידה צריך לעשות מחקר שייקח בחשבון את כל הפרמטרים הרלוונטים ולקבוע מהו הרעף העליון שמותר לקחת כדי להיות ישר והגון בעיני אלקים ואדם.