מכירת מט"ח באשראי

השאלה:

חברותא שלי הוא בעל חברת שירותים פיננסים אשר עוסקת בעיקר בהחלפת כספים (צ'יינג'). החברה עוסקת בין השאר במכירת מט"ח באשראי. ניתן לשלם עד עשרים וארבעה תשלומים, החברה היא זו שמרוויחה את הריבית והלקוח מקבל תשלום מיידי [נוח ללקוח- הוא מקבל מט"ח, נוח לחברה – היא מגדילה את מספר הלקוחות, חברת האשראי גובה ריבית] אני תוהה האם חברה זו זקוקה ל'היתר עיסקא', ואם כן איזה?

התשובה

מכון כתר | תשע"ג

מכירת מט"ח באשראי תוך נטילת ריבית הרי זו כהלוואה בריבית (משום שנתינת האשראי הרי היא כהלוואה), ולכן יש צורך ב'היתר עיסקא'. העדיפות היא שעם החתימה על הסכם האשראי יחתמו שני הצדדים על נוסח של 'היתר עיסקא'. אם הדבר בלתי אפשרי, ניתן להסתפק ב'היתר עיסקא' כללי כדוגמת זה המצוי בבנקים, ועל החברה הנותנת את האשראי לחתום על 'היתר עיסקא' זה ולתלותו במקום בולט במשרדי החברה (בהנחה שהלקוחות מגיעים לשם),  או לפרסמו באתר האינטרנט של החברה. ניתן למצוא נוסח של 'היתר עיסקא' הן פרטי  (כלומר לכל לקוח בנפרד) והן כללי, באתר מכון כתר.