מכירת נדל"ן ומחלוקת על אחוזי בנייה

השאלה:

עסקה שנכרתה בין קבלן בניין לבעל שטח נדל"ן. הבעלים ידע שהעירייה הפקיעה חלק מן השטח כך שאחוזי הבנייה מצומצמים ולא הביא זאת לידיעת הקונה. לקבלן היה ניסיון קודם של בנייה באותו אזור ולא נתקל בבעיה. המוכר טוען שהקבלן יכול היה לבדוק בעירייה את מצב החלקה. מה הדין במקרה זה?

התשובה

הרב שלמה אישון | אב תשע"ד

על פי ההלכה ראוי שהמוכר יגלה לקונה כל מידע רלוונטי שידוע לו ואשר הקונה איננו יודע. בדיעבד, אם לא גילה – הדין תלוי בכמה גורמים. על כן אי אפשר לענות ספציפית על השאלה בלא שמיעת שני הצדדים ובלא קבלת נתונים מדויקים. ואענה ברמה העקרונית בלבד:

א. יש להבחין בין מצב שהקבלן שאל את הבעלים על אודות אחוזי הבנייה בשטח והבעלים נתנו אינפורמציה מוטעית לבין מצב שהקבלן לא שאל כלל. במקרה הראשון זהו מקח טעות, והקבלן רשאי לבטל את המקח. לעומת זאת, במקרה השני, אם יכול היה הקבלן להעלות על דעתו שיש הפקעה של העירייה ובכל זאת נמנע מלברר – אין זה 'מקח טעות'.

ב. יש לבדוק מה שווייה האמִתי של הקרקע לאחר ההפקעה וכמה הקבלן שילם בפועל. אם הסכום שהקבלן שילם הוא כפול משווייה האמיתי של הקרקע, יש מקום גם לביטול מקח.