קרן השתלמות- המשך

השאלה:

בס"ד
הרב כתב לי בתשובה על קרן השתלמות למורים:
"קרן השתלמות היא ממון שחלקו מפריש המעביד וחלקו מופרש ממשכורת העובד בעל כרחו. הממון מושקע ומקבל רווחים ורבית עד שהוא ניתן לעובד. נראה לי שאותך כעובד לא צריך לעניין מה המעביד עושה עם הכסף, ואפילו הוא מלוה ברבית אתה אינך צד בכל העסק הזה".

א. אחד מרבני ישיבת קדומים ביקש לשאול: לגבי חלקו של העובד- הרי זה כנתתי כסף לראובן ע"מ שישקיע את כספי בעסקים שיתכן שכוללים איסורי ריבית, ויחזיר לי את הקרן והריבית. האם זה מותר? מהו מעמד המעביד בזה - האם כלווה או כשליח? ע"כ שאלת אחד מרבני הישיבה.
ב. כמו כן הרב כתב "קרן השתלמות היא ממון... חלקו מופרש ממשכורת העובד בעל כרחו" אולם במשרד החינוך זה לא כך, ואם אנחנו לא נפנה לקרן ההשתלמות להצטרף לקרן- משרד החינוך לא יפריש כסף מהמשכורת של העובד לטובת הקרן ההשתלמות, ולכאורה זה כן מעשה בידיים שלנו של נתינת כסף לעסק עם ריבית. מה דעת הרב?

תודה רבה!

יובל אשכולי
ישיבת קדומים

התשובה

הרב יעקב אריאל |

ראשית כתבתי לך שתבדוק האם אין היתר עיסקא על כל כספי הקרנות הנ"ל לפענ"ד כל בתי ההשקעות עושים היתר עיסקא. שנית,
א. אם עובד נותן על כרחו המעביד אינו לווה ואינו שליח הוא מעביד שגובה בעל כרחו של העובד.
ב. אף בנושא זה איני בטוח אם דבריך מדויקים. נדמה לי שיש חיוב בחוק במקצועות מסוימים להפריש קרן השתלמות לשם שנת שבתון. אם מרצונך הינך מעביר כסף למי שנותנו ברבית אתה שותף למעשה.