שינוי ייעוד של צדקה

השאלה:

שלום וברכה. אנשים שנתנו אוכל על מנת שיביאו זאת למשפחות שכולות. האם אפשר להעביר מוצרים מסויימים לעניים (מוצרים שלא נעים להביא למשפחות רגילות כמו קמח ואורז לא מבושל)? האם אפשר לתלות שאנשים מסכימים עם שינוי כזה שיביא את המוצרים שלהם ליעד טוב יותר? מדובר גם כשאין צורך באותם מוצרים, שכן הקופסאות מלאות בשאר דברים.

התשובה

מכון משפט לעם | כ"ט אדר ב תשע"ט 0:27

המשנה אומרת שאם אספו לעני מסוים אין לשנות זאת לאחר כי הוא זכה בכך ואף אם העשיר. מצד שני התרומה היא על דעת שגבאי הצדקה יפעלו לפי שיקול דעתם ואם ישנם מוצרים שמביישים אז ניתן לשנות זאת ליעד דומה לנזקקים וכדומה.