שינוי מעות צדקה

השאלה:

אני חבר ב'מועצת חברים' נבחרת של קהילתי, שאחראית על כל ענייני הקהילה: על חלוקת הכספים, תחזוקה ועוד. המועצה רשאית להחליט החלטות בכל העניינים על דעת הקהילה. בקהילה שלנו יש קופת גמ"ח למתן הלוואות, בהנהלת גבאים מתנדבים שמונו על ידה. עיקר הכסף בקרן הגמ"ח נתרם על ידי זוג ערירי שנפטר לפני שנים רבות. בגמ"ח יש כסף רב, אך פחות משליש מהכסף מנוצל להלוואות. אחת הסיבות שאין מנצלים את מלוא הסכום להלוואות היא שלפי כללי הגמ"ח וחוקיו, רק בני הקהילה או באי כוחם יכולים לקבל ממנו הלוואות, ואין הרבה דרישה לכך. כמו כן בכללי הגמ"ח יש דרישה לערבים מוכרים, ועוד כללים שאינם מאפשרים לתת הלוואות לכל דיכפין. שאר הכסף מושקע בבנק.

כעת אנחנו נאלצים לעשות שיפוץ כללי בבית הכנסת הגדול של הקהילה, מאחר שהוא ישן מאוד ולא נוח לשימוש. באו אלי הגבאים, כדי שאמצא דרך ואפשרות לשנות את הייעוד של כספי הגמ"ח ולהשתמש לפחות בחלק ניכר מהם לצורך שיפוץ בית הכנסת. מכיוון שמעות הגמ"ח ניתנו לגמ"ח ביוזמת הנפטרים בצוואה ולא נגבו, אולי רשאים בני הקהילה בראשות המועצה לשנות את ייעודם של חלק מהמעות ולהשתמש בהם לשיפוץ, שהרי מדובר כאן בדבר מצווה?

התשובה

הרב רועי הכהן זק | אייר תשע"ה

לפי הנתונים שבשאלה נראה כי המקדישים תרמו על דעת גבאי הקהילה שהתמנו לכך, ולא מינו גבאים משל עצמם. אילו היה מינוי הגבאים על פי הוראות המקדישים, בוודאי היה הדבר תלוי בדעת הגבאים האמורים, בכפוף לאמור בשטר ההקדש או במסמכי ייסוד קרן הגמ"ח. ועיין בהרחבה בשו"ת 'מכתב לחזקיהו'.[1] יתר על כן, בשאלה נאמר שחלק הארי של הכסף הוא מנדבתם של בני הזוג הנ"ל, ומשמע שחלק מהכסף מקורו מתורמים אחרים, ואם כך יש לדון בתנאי ההקדשה שלהם. כמו כן, יש לעיין היטב במסמכי התרומה המקוריים של בני הזוג הנ"ל, שמא שיירו הם ליורשיהם או לנציגיהם זכות וטו על שינוי מהותי (להבדיל מהניהול השוטף). אם אין הוראות נוגדות בשטר ההקדש, נראה שיש למועצת החברים דין של 'בני העיר', ואכן יש להם סמכות להחליט על שינוי ייעודם של כספי צדקה. מכיוון שאנחנו פוסקים כדעת ר"ת[2] והרמב"ם[3] של'בני העיר' מותר לשנות אפילו לדבר הרשות, נראה שמותר לשנות לצורך שיפוץ בית הכנסת. אולם, כנגד זה עומד השיקול, שמן הראוי לכבד את רצונם של המקדישים שהכסף ישמש לגמ"ח ולא לצורכי בית הכנסת, (וכידוע נחלקו הפוסקים בדבר סדרי העדיפויות בין יעדים אלו.[4] אם כך יש לשקול בכובד ראש את השינוי.

[1].     שו"ת מכתב לחזקיהו, הלכות הקדש, סימן יב.

[2].     תוס', בבא בתרא ח ע"ב ד"ה ולשנותה לכל מה שירצו.

[3].     רמב"ם, הל' מתנות עניים פ"ט ה"ז.

[4].     עי' ב"י, יו"ד סוף סי' רמט, וחידושי הגהות, שם, אות ב; שו"ע, יו"ד שם סעי' טז; ביאור הגר"א, לשו"ע, שם ס"ק כ; שו"ע, שם סי' רנט סעי' ב; שו"ת יהודה יעלה (אסאד), ח"א יו"ד סי' שטו; שדי חמד, כללים מערכת הבי"ת אות מד (ערך בית הכנסת); ערוך השלחן, יו"ד שם, סעי' יח-יט.