אדם קנה בחנות עבור אחרים וזכה בהגרלה

השאלה:

שלום לכבוד הרב

ברצוני לברר להם את דעת ההלכה במקרה הבא:
5 אנשים רצו לקנות 5 פריטים זהים בחנות שעלות כל אחד 95 ש"ח.(סה"כ 475 ש"ח) הם ביקשו את אחד האנשים (ראובן) מתוך החמישה שיקנה עבורם וכל אחד נתן לו 95 שקלים. בפועל ראובן היגיע לחנות וראה שכאשר קונים בחנות מעל 500 ש"ח מקבלים הנחה בסך של 150 ש"ח וכרטיס הגרלה.
ראובן קנה בחנות פריט נוסף שעלותו 50 ש"ח (סה"כ 525 ש"ח), קיבל הנחה (בפועל שילם רק 375 ש"ח) וזכה בפריט אחר מהחנות כתוצאה מכרטיס ההגרלה.

שאלותי לכבוד הרב:
1.למי מגיעה ההנחה?
2.למי שייך הפריט הנוסף כתוצאה מההגרלה?
3. האם הדין היה משתנה כאשר ראובן לא היה צריך להוסיף כסף משלו (50 ש"ח)?
4. האם הדין היה משתנה כאשר הפריטים לא היו זהים?

אודה מאוד לרב על התשובה במיוחד אם יוכל לציין מקורות לעיון בנושא.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

נראה לי שאת הפריט הנוסף ובפריט מההגרלה ראובן זכה כדין.
ואע"פ שהוא נשכר באמצעות האחרים מכיון שהשקיע בכך זה שלו לעניין הקניה עצמה יש לחלק את ההנחה לשנים חציה שייך לראובן והיתרה תתחלק בין יתר השותפים. (עיין חו"מ קפג)