איסור ריבית בהנחה בתשלום מראש

השאלה:

להרה"ג יעקב אריאל שליט"א
ראיתי באתר של צוהר פירסום לגבי יום העיון בקיץ. באתר פורסם שעבור תשלום מוקדם תינתן הנחה.

הפנתי שאלה לאתר האם אין בזה בעיה של ריבית, וענו לי בשם הרב שעבור הנחה לתשלום מראש אין בעיה של ריבית, ללא נימוק. אשמח להבין את טעם הפסיקה.

בברכה,

התשובה

הרב יעקב אריאל |

רבית היא שממונו של המלווה 'מתרבה' ביד הלווה לדוגמא: הוא מקבל שקל ולאחר זמן מחזיר שקל ורבע. לכן בשכירות או במכירה שאינן הלואות רבית אינה מן התורה אלא מדרבנן.

במכירה כשהתשלום הוא מאוחר הכסף שביד הקונה הוא כעין הלואה והמוכר כבי' אומר לקונה את כסף הקניה אני מלוה לך על מנת שתשלם לי יותר. מחיר המוצר לא עלה בינתיים אלא הממון שביד הקונה נותן רבית למוכר.

אבל תשלום מוקדם הוא הנחה שהמוכר מוכר את המקח בפחות משוויו כדי שיקבל את הממון מוקדם יותר. מה גם שצוהר כבר שכרו את האולם והוא ברשותם למועד נקבע והם מוכרים לאחר את זכות השמוש באולם שכבר ברשותם ועל כן אין בכך רבית.