בניית סוכה ברשות הרבים

השאלה:

אני גר בבניין קומות ואין לי חצר, בניתי סוכה למטה ברחוב אך העירו לי שאולי אסור לבנות סוכה ברשות הרבים, האם יש חשש שסוכה זו אינה כשרה?

התשובה

הרב שלמה בן יאיר |

מותר לבנות סוכה ברשות הרבים וגם לברך עליה, כשהסוכה אינה מפריעה לעוברים ושבים.

לדעת ה'מגן אברהם'[1] יש בעיה לברך על סוכה הנעשית ברשות הרבים, כיוון שרשות הרבים שייכת לכולם ולא ברור שכולם מוחלים לו על נטילת המקום למשך ימי החג. אמנם, רוב הפוסקים סוברים שמסתמא בני העיר מוחלים על דבר זה, כי זו מצווה וגם כי מדובר בזמן קצר של שבוע.[2] יש שיקול נוסף להקל: ייתכן שהסמכות להתיר בניית סוכות במדרכות העיר היא בידי העירייה ולא בידי בני העיר, וכיוון שאין דרך העירייה להעיר על כך, נראה שיש כאן מחילה לצורך החג. יש להעיר, שכל זה בתנאי שאינו מפריע לעוברים ושבים לעבור, ויש להם מקום להלך במדרכה הסמוכה ללא הפרעה.[3]

[1] מג"א לשו"ע או"ח סי' תרלז ס"ק ג.

[2] עי' שו"ע או"ח סי' תרלז סעי' ג,  ורמ"א לשו"ע שם. חששו של המג"א שלא כל בני רשות הרבים מוחלים מובא במשנ"ב ס"ק י. אומנם, למעשה כתב המשנ"ב בשם האחרונים שאפשר להקל.

[3] עי' ביאור הלכה, על משנ"ב שם, ד"ה וכן; ופשוט שאם מפריע לעוברים ושבים – אין בני רשות הרבים מוחלים לו.