גביית תשלום על סחורה שנשארה בשוק בסוף היום

השאלה:

ישנם סוחרים אשר עוזבים את השוק לפני סוף היום ומשאירים את הסחורה במקומה. אני מנצל את העובדה שהציבור אינו יודע שסחורתם הפקר, וגובה תשלום על סחורה זו, האם יש בכך בעיה?

התשובה

הרב אריאל בראלי | תשע"ה

כדי לזכות מההפקר צריך לעשות מעשה קניין[1], ודבר זה אינו נעשה. הפירות הם הפקר, ואם אתה מציג עצמך בתור בעל הפירות, יש בכך בעיה של הטעיה וגנבת דעת. ברור לכול שאם הקונים היו יודעים שהסחורה הפקר, הם לא היו משלמים עליה. אמנם הקונים לא זכו בפרות ההפקר עד לרגע התשלום, כי אין הם יודעים שסחורה זו הפקר.[2] בזמן התשלום הם מכוונים לזכות בפירות, ואז הם מקנים לך מדעתם את הכסף. לכן התשלום שקיבלת אינו גזל.

[1].     שו"ע, חו"מ סי' רעג סעי' ד.

[2].     רמב"ם, הל' זכייה ומתנה פי"ב הי"ג.