גזל בישיבה בבית מלון

השאלה:

כבוד הרב שלום
באחת הפגישות שלנו (=היכרויות לשם חתונה) נכנסנו לבית מלון והשומר בכניסה אמר לנו איפה הלובי, וציין שישיבה בו כרוכה בקניית שתייה בסכום מסויים. הוא לא אמר לנו שאין לנו רשות לשבת במקומות אחרים במלון.
אנחנו נכנסנו למלון אך לא התיישבנו בלובי אלא בקומה אחרת (ליד החדרים של אורחי המלון) - בלא להזמין שתייה. כעבור כשעה וחצי הגיעו עובדי בית המלון ליידע אותנו שעלינו לבחור בין ישיבה בלובי לעזיבת המלון. מה שגרם לנו לעזוב את המלון ללא קניית שתייה כלשהיא.
שאלתי ובקשתי
1. האם היה מותר לנו לשבת במקום אחר במלון או שזה מובן מאליו שמותר לשבת רק בלובי שבמלון.
2. בהנחה שלא היתה הצדקה למעשה שלנו, והיינו צריכים ליטול רשות לשבת בחלק אחר של המלון, האם יש עלינו חובה כספית ללכת ולקנות מהם שתייה בסכום שהיינו אמורים לקנות מהם אז?
3. האם חייבים להתנצל בפניהם? ואם כן אז בפני מי בדיוק?
תודה רבה רבה וכל טוב.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

לפי הבנתי, המלון פותח את הלובי לאנשים שאינם מתארחים במלון כמו מסעדה וכד' כעסק. אם אתם יושבים במקום ואינכם קונים אתם עוברים על דעת בעל המלון
מקומות אחרים במלון אינם פתוחים אלא לפני אורחי המלון. וזכותו של המלון למנוע ממי שאינו אורח לשבת שם

ולכן בתשובה לשאלותיך:
1. מותר למי שאינו מתארח במלון לשבת רק בלובי.
2. לא. אמנם אין חובה כספית כי זה נהנה וזה לא חסר אך לא נהגתם כראוי בכך שהתישבתם במקום ללא רשות
3. ראוי להתנצל בפני הנהלת המלון