גזל בספרים להפצה

השאלה:

לכבוד הרב שלום!
כידוע לרב יש כרכים של "ותן חלקינו" של מאורת הדף היומי שיוצא כל חודש עם משניות ואגדות והלכות ע"פ סדר הימים. ורציתי לשאול על מקרה שדודי מביא לי כאלה דברים (שעולים כסף)ושאלתי אותו פעם כדרך אגב איך יש לו את זה (לא רציתי שיחשוב שמא אני חושד בו) אז מסתבר כמדומני שהוא מקבל את זה מעיריית פ"ת (מהאגף לתרבות תורנית שם) ע"מ להפיץ את זה לאנשים ולפעמים הוא מביא לי את הכרך בפועל אחרי שעבר החודש של אותו כרך אך לפעמים הוא מביא לי את הכרך של אותו חודש (ובאמת על רוב הספרים שהוא הביא לי יש מדביקה של עיריית
פ"ת) ואפילו על חלק מהכרכים היה מקרה והוא השיג את זה בדרך מסובכת גם שהעירייה הפסיקה לשלם וכו ואיכשהו אני לא זוכר אולי הוא שיכנע או לא יודע מה קרה בקיצור והוציאו או הוציאו עוד והוא הביא לי מזה ואמרתי לו פעם שלא נראה לי שאצטרך כרכים אלו כי אני לא לומד בצורה כזו וגם לא יצא לי ללמוד מהם אך הוא עדיין מביא לי ורציתי לשאול מס שאלות:
1. לגבי גזל האם יש בדבר כזה בשבילי משום גזל או בשבילו?
2.מה הרב מציע לעשות מעתה (לא יודע אם יבין שיש כאן בעיה - יכול להיות אך לא יודע אם כדאי לעשות זאת) אני גם לא מעוניין שהוא יבין שאני חושב שאולי הוא עובר על גזל
3. פעם אמרנו לו על הכרכים הראשונים שיש כאן כאלה שהם מיותרים כי הוא הביא לנו יותר מידי בכמות אז כמדומני שהוא אמר לנו שנחזיר לו וא"כ אולי שייך שאחזיר לו את כל הכרכים (אך אז זה יראה מוזר כי הוא הביא לנו משאר הכרכים רק דבר אחד ואז א"כ הוא ישים לב אולי וישאל למה אני מחזיר לו) וא"כ מה כדאי לעשות?
נ.ב. אודה לרב אם יוכל לפרט את ההסבר ההלכתי, את הסברא כדי שאוכל להבין איך הרב הגיע לדבר ולהתעלות ממקרה זה לשכל יותר גדול של תורה.
תודה רבה רבה וסליחה על כל הטרחה. מצפה לתשובתו.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

איני מכיר את הספר. עכ"פ אם קרובך מקבלם על מנת להפיצם בלא הוראה מחייבת למי לחלקם, אז מובן מדוע מותר לך ליטול ממנו, אולם אם הוא צריך לחלקם לבתי כנסיות ואין לו עודפים ואעפ"כ הוא מביאם לך יש בכך גזל, וכדאי לברר עמו האם אלה באמת שאריות ועודפים או שהוא מנע מבית כנסת ונתן לך.