דיני ממונות

השאלה:

אני עומד להוציא לאור ספר קודש שחיברתי. לאחר שכיסיתי מכיסי הוצאות שונות (עריכה לשונית עיצוב דפים וכדומה), פניתי לאביו של חבר בבקשת תרומה להקדשת הספר לזכר אביו שנפטר, ולאחר שבירר אצלי את הוצאות ההדפסה שעוד נותרו, הסכים לעזור בכיסוי הוצאות אלה, והבטיח תרומה בסך כחמשת אלפים שקל.

לאחר מכן פניתי לבית הוצאה של ספרי קודש וקיבלתי מהם הסכמה עקרונית שהם יכסו מכיסם את הוצאות ההדפסה, ואני מתחייב לקנות מהם במחיר הקרן את כל העותקים שלא יימכרו תוך שנה.

שאלתי היא אם מחוייב אני לחזור אל אביו של החבר ולהודיע לו על ההסכם הנ"ל, שמא תרומתו ניתנה רק על דעת כיסוי ההוצאות?

אוסיף להבהרת התמונה שמנהל בית ההוצאה הסביר לי שלדעתו הצפי הוא שיהיה עליי לקנות חזרה כחממש מאות עותקים שיישארו בידו בעוד כשנה, במחיר של כחמשת אלפים שקלים.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

מבחינה הלכתית יכול להיות שאינך צריך לספר זאת למנדב, כיון
שלא התניתם כלום ביניכם. אולם צריך לבדוק אם לא תהיה לו
קפידא עליך שנטלת ממנו כסף ובעצם עתה לא הוצרכת לכך. ולכן
מן הראוי שתסביר לו את הענין גם למניעת תרעומת וגם להסביר שהיו
לך הוצאות מוקדמות וכנראה יהיו לך הוצאות בתום שנה. וסביר להניח
שהוא יקבל זאת (בעיקר אם שם התורם והמונצח מופיעים בספר).