החזרת חפצים לבית מלון

השאלה:

גיליתי בבית הוריי חפצים (מגבות, קולבים, עטים וכדומה) השייכים למלונות שונים בדרום ובצפון. אני יודע שהעטים נלקחו לפני כשנה וחצי בערך, אך אינני יודע מתי נלקחו החפצים האחרים. האם אני צריך להחזיר את החפצים בלא ידיעת הוריי?

התשובה

מכון משפטי ארץ | תשע"ד

ראשית יש לדעת שלא כל חפץ עם סמל מלון הוא חפץ שנלקח בלא רשות. ישנם חפצים שמותר לקחת, והמלונות אינם מקפידים עליהם. כמו כן, מדי פעם המלונות מוציאים למכירה חפצים שונים, כאשר הם מחדשים את המלאי. אמנם אם מדובר בחפצים שאסור לקחתם, צריך להחזיר אותם לבעליהם. אין לבייש את ההורים, ויש למצוא את הדרך להחזיר באופן שהם לא יידעו מזה. כך תְזַכה את מי שלקח את החפצים במצוות השבת הגזלה, שחלה גם לאחר ייאוש הבעלים מן החפצים. גם במקרה שחפצים אלו הגיעו לביתכם מאנשים אחרים יש מצווה להחזיר אותם, אפילו לאחר ייאוש הבעלים.[1]

[1].     ראה שו''ע, חו''מ סי' רנט סעי' ז.