החלפת אחר בתפקיד בשכר

השאלה:

מדי פעם אני מתבקש להחליף את הקורא בתורה בבית כנסת מסויים. הקורא הקבוע שם לומד דרך בי"ס בחו"ל והוא צריך לנסוע לשם רק לבחינות מדי פעם. החלפתי אותו כשנסע לחודש וחצי בחורף ונתבקשתי להחליפו לחודשיים הקרובים כי הוא שוב נוסע. בנוסף, כיון שבבית כנסת זה לא קוראים את המגילות ב-3 הרגלים והוא רוצה לשמוע אותן ואף הוא אוהב לקרוא אותן מקלף - אז הוא מבקש ממני להחליפו בזמנים אלו או שמודיע לגבאי שאינו יכול להיות (והגבאי מבקש ממני). מצד אחד אני שמח לעזור, אך מצד שני הפריע לי שאני מפסיד שמיעת המגילה בגללו. בעוונותי אמרתי לגבאי שהקורא השני קרא במקום אחר כדי לשמוע/לקרוא את המגילה. כעת פנה אלי גבאי אחר משם והציע לי לקרוא שם באופן קבוע כי הם רוצים יציבות ולא נראה להם מה שהוא נוסע לחודש-חודשיים כל פעם וגם שהוא "מבריז" כשהוא רוצה לשמוע/לקרוא המגילה. שאלותי:

1) האם מותר לי לקבל התפקיד? יש לציין שאם אסכים, לא בטוח שימצאו או ירצו מישהו אחר, כך שלא ניתן לטעון שגם אם אסרב השני יאבד את תפקידו. בנוסף, ייתכן שבגלל שגיליתי שבחגים הוא לא קורא כי הוא במקום אחר, זה היה הקש ששבר את גב הגמל וגרם להם לפנות אלי (ואולי הגבאי השני - זה שפנה אלי - ל ידע מזה או שידע ולא בגלל זה פנה). האם להנות מהעברה? האם פגיעה כזו בפרנסתו של השני מותרת?

2) התייעצתי עם חבר והוא הציע לי לפנות אל הקורא הזה ולשאול אותו אם אינו מקפיד על כך שאחליף אותו. אבל אם הוא יאמר שהוא מקפיד על כך ואני אסרב לתפקיד בגלל זה, אז יצא שמה שאמרתי לו זה רכילות ואולי אף לשון הרע) ללא תועלת. האם מותר ויש ערך לשאול אותו על כך? האם מותר לי לפחות להסביר לו שלא חתרתי תחתיו, אלא שהם פנו אלי?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

מכל שאלתך הארוכה לא הבנתי האם מדובר בעבודה בשכר או
בהתנדבות. גם אם המדובר בעבודה בשכר אין כאן ירידה לאומנות
חברך כיון שהם פנו אליך ולא אתה הלכת וחפשת לך פרנסה
במקומו. אבל מן הראוי שהוא יבין מדוע פנו אליך, ומה חוסר שביעות
הרצון ממנו. אם הוא חושב שהוא יכול לתקן את המבוקש ממנו כדאי
שהגבאים יאזינו להצעתו וינסו אותה, אם לא יהיו שבעי רצון מתיקוניו
או שהוא אינו מעוניין או יכול למלאות מבוקשם הרי זו זכותם לפנות אל
אחרים ולהעסיק אותם.
במידה ויש כאן רק התנדבות ודאי שאינך חייב לו מאומה ורצון הגבאים
קובע. וכדאי למנוע תרעומות שאחד הגבאים יסביר לו את פשר
החילופים.