הסגרת פושעים

השאלה:

הרב אריאל שלום רב,
אני קראתי הערב את תשובתו של הרב שעלתה לאתר בענין הסגרת פושעים לחו"ל, והיות והנושא מעניין אותי במיוחד, נזכרתי שתשובה שונה ניתנה מאת הרב בנושא זה באתר ישיבה מלפני כשנתיים. שם נראה שהרב מצדד בחתימה על הסכם הסגרה, וסבור שאולי אין נפקא מינא בין שפיטה בחו"ל לשפיטה בבתי המשפט של המדינה כאן בארץ.

זו לשון התשובה:
שאלה:
האם מותר למדינת ישראל להסגיר אזרח ישראלי למדינה זרה שהוגש בה כנגדו כתב אישום? לפעמים הסכם ההסגרה קובע כי אם האזרח יורשע הוא יחזור לרצות את העונש בארץ. האם אז הדבר יהיה מותר?

תשובה:
ידועה ההלכה שאסור למסור אדם מישראל לנוכרים ולכן לכאורה אין מקום להסכם הסגרה וגם אם הוא יוחזר לרצות את עונשו בארץ יש איסור במסירתו לערכאות. אלא שלצערנו גם בארץ השיפוט כידוע אינו תורני, ואם כן אין אולי נפקא מינא היכן ישפטו אותו. עם זאת בהסכם הסגרה הדדי לא רק אנו מוסרים לאחרים, במקביל גם אחרים מוסרים לנו פושעים שברחו מהארץ ולכן דווקא יש מקום לדון בצורך בהסכם הסגרה. לשם כך יש צורך שהדבר יידון בין ת"ח גדולים ומשפטנים בכירים.

מאד אודה לרב אם יבהיר את דעתו בנידון ואת הסתירה לכאורה בין שתי תשובות אלו.
בתודה מראש ובברכת התורה,

התשובה

הרב יעקב אריאל |

אין סתירה בין התשובות כיון שמדובר בדיני נפשות וכיון שמדובר בצרכי המדינה צריך לעיין היטב בשאלה זו ולהכריע מה עדיף.

ולכן בשתי התשובות כתבתי שצריכים התועדות של ת"ח גדולים וחשיבה משותפת בנושא.