הרחבת דירה מעל דירת השכן

השאלה: שלום וברכה, לפני כחצי שנה דפק על ביתנו הקבלן של השכנים מתחתינו (אני גר בבניין מדורגים, כך שלכל בית יש מרפסת), וביקש ממני לחתום על טופס שאנו מאשרים שהשכנים מתחתינו ירחיבו את ביתם, ויסגרו את המרפסת. עד אז היינו ביחסים טובים, ולכן רק רציתי לדבר עם הקבלן ולוודאות שמה שהם יבנו יהיה חזק מספיק כדי שאם בבוא הימים גם אני ארצה להרחיב את הבית, אני אוכל לעשות כן. הם עכשיו סגרו את המרפסת שלהם, ולי כרגע יש את המרפסת שלי, שבסופו יש גדר, ואז משטח בטון, שזה התקרה של הבית שלהם. בגלל כל מני סיבות גם אני החלטתי שאני רוצה להרחיב את המרפסת שלי, כדי שיראה יפה ואחיד. כשהודענו להם על התכניות שלנו (גם התכוונו להשתמש באותו קבלן), הם אמרו לנו שהם לא רוצים שנרחיב את המרפסת שלנו, בטענה שהמקום שבו עומד להיות הריצוף שלנו, זה שייך להם, מפני שזה התקרה שלהם. רציתי לדעת האם יש סוגיה דומה למקרה הזה, ומה נפסק להלכה. תודה רבה.

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | י"ט אייר תשע"ז 11:06

א. איני מכיר את חוקי התכנון והבניה והרשאות לתוספות בניה במדינה ולכן אענה לפי דיני תורה, ויכול להיות שיש הבדלים ואז צריך לעשות עפ"י מנהג המדינה.

ב. איני חושב שיש להם בסיס הלכתי או חוקי למנוע אתכם מלהרחיב את דירתכם מעל התקרה שלהם.

ג. יש להם יסוד לטענה שהם לא היו חייבים לבנות בחוזק שישמש אתכם לרצפה, ועל כן אם הם בנו כך אתם צריכים להשתתף איתם בהוצאה על יציקת התקרה שלהם ושל חוזק הקורות לבניה העליונה, אף שההוצאה נעשתה בטרם התחלתם לבנות.

ד. אם התקרה שלהם לא נבנתה ביכולת לשמש רצפה שלכם אתם צריכים לבנות רצפה נוספת ולא צריכים להשתתף עם התחתונים.

את הבדיקה של חוזק רצפה/תקרה ראוי שיעשה מהנדס בניה חיצוני או תבדקנה תוכניות התקרה וייבדק ע"י פקח או מהנדס שאמנם כך הן נעשו.

ה. אתם צריכים לדאוג שלא תהא חדירת מים מן הרצפה שלכם דרך התקרה לחדר למטה.

ו. אם אתם מתכוננים לשבור או לחדור לרצפה/תקרה זה צריך את הסכמת השכנים התחתונים.

הדינים שכתבתי נלמדים מפרק י' בב"מ תוך אבחנה שאין מדובר בשוכר ומשכיר אלא בבעל עליה ובעל קומה תחתית, ומן הסוגיא הראשונה בב"ב.