השבת אבדה של מעטפת כסף או המחאה שרשום עליהן שם

השאלה:

א. מצאתי סכום כסף בשקית עם פתק ובו רשום שמו של אדם שאני מכיר, האם עלי להחזיר את הכסף לאותו אדם? ב. מצאתי המחאה חתומה האם עלי להחזירה למוֹטב?

התשובה

הרב אביעד תפוחי | אייר תשע"ה

א. אין להחזיר את הכסף לאדם ששמו רשום בפתק, שמא אינו הבעלים של הכסף, ואולי הבעלים התכוון לתת לו ועוד לא נתן, מפני שהתחרט או מסיבות אחרות. יש להכריז על המציאה, ובעליה יבוא וייתן את סימניה.

ב. כתב השו"ע (חו"מ סי' סה סעי' ו) שהמוצא שטר שיש בו אחריות - לא יחזיר, שכיוון שנפל, יש לחשוש שהשטר כבר נפרע, והמלווה והלווה עושים קנוניא לטעון שאינו נפרע כדי לגבות מהלקוחות. ואם אין בו אחריות ואי אפשר לגבות בו מלקוחות - לכל הפחות יש לחשוש שהשטר פרוע, ולכן יחזיר למלווה רק אם הלווה מודה שאינו פרוע. בנוגע להמחאות, כתב ה'פתחי חושן'[1] שאין לחשוש שהוא פרוע, שאם כן הייתה מתנוססת עליו חתימת הבנק, וממילא יש להחזיר את ההמחאה למוֹטב.

[1].     פתחי חושן א, סי' ז סעי' יז.