השבת גניבה מלפני עשרות שנים

השאלה:

להלן סיפור הדברים, כפי שנשאלתי ע"י איש תמים וישר דרך :
בימי נעורי עבדתי במאפיה שבאחד הקיבוצים. ומדי פעם גנבתי לחם. מאז ועד היום עברו עשרות שנים, ובינתיים הקיבוץ הופרט ופורק. והמאפיה נמכרה לקונה חיצוני. ואע"פ שהמאפיה ממשיכה לייצר כיום תחת אותו שם מסחרי , הרי שאין ולא כלום בין הבעלים כיום, לבין האנשים מהם גנבתי - אותם חברי הקיבוץ בעבר, שנפוצו לכל רוח, ואינני יכול לאתר אותם.
שאלתו : איך ולמי מחזירים את אותם דמי גניבה ?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

הגמרא אומרת במסכת ביצה (כט ע"א): "גזל ואינו יודע למי גזל - יעשה בהם צרכי רבים. מאי נינהו? - אמר רב חסדא: בורות שיחין ומערות".

לכן אותו אדם שגנב בצעירותו ואין לו למי להשיב את הגנבה יעשה בהם צרכי רבים כגון תרומה לבית כנסת, או לצרכי הקהילה וכד'.