מכירת פוונטים על תנאי עם שיור

השאלה:

שלום לכבוד מו"ר הרב אריאל שליט"א
במסגרת עבודתי אני משתמש בפונטים שונים, וזקוק לקנות אותם במחיר יקר מחברות המעצבות או משווקות אותם. החברות הנ"ל מוכרות חבילות פונטים אך למעשה מחתימות את הלקוח על הסכם שימוש, ומתנות את זכות השימוש בהסכמתו של למכור/למסור/להשאיל או להוציא מרשותו בכל דרך את הפונטים הנרכשים על ידו.
שאלתי היא:
א. האם יש להם זכות להתנות תנאי כזה, שמונע ממני את האפשרות להחזיר לעצמי את הכסף שהשקעתי על ידי מכירה לאדם אחר.
ב. מצב נפוץ מאוד הוא שכמה עורכים/מגיהים/מעמדים עוסקים במסמך אחד, ולא פעם קורה שלא לכולם ישנו הפונט הנדרש. כעיקרון מאפשרות חברות הפונטים לבעל עסק להתקין את הפונטים על גבי 5 מחשבים, אולם מתנות זאת בכך שכל המחשבים יימצאו במקום אחד (פיזית). תנאי זה משקף נטייה מוגזמת להגן על זכויותיהם, שאפשר להבינה לנוכח הפרצה הקיימת בשוק בתחום זה, אולם לבטח אין בו צדק. עסקים קטנים רבים מתנהלים היום ללא קיומו של אתר אחד, אלא מבתי העובדים השונים. יתרה מזו, לכאורה אין בהעברת הפונט ממחשב למחשב משום הפרת זכויות יוצרים על פי כל מדד שהוא, שכן שימוש בפונט מוגדר רק כאשר הוא מודפס או מופץ באמצעי אחר כחלק ממוצר מוגמר, ולא כשמשתמשים בו לנוחות התצוגה גרידא. אם כן, האם גם תנאי כזה שריר וקיים?
ג. שאלה מתחכמת הממשיכה את קודמתה: באם הקונה אכן מחויב גם לתנאי כזה, האם רשאי צד שלישי, שלא בא בהסכם כזה עם החברה, להעביר לרשותו את הפונטים לצורך כזה מבלי להסתייע בבעליהם?
תודה רבה

התשובה

הרב יעקב אריאל |

א. זו מכירה על תנאי עם שיור ומותרת. ולכן אין לך זכות להעביר למחשב אחר.
ב. לגבי תנאים בדבר שבממון מותר להם להתנות כל תנאי - אתה לא מחוייב לקנות מהם ויכול ללכת למתחרים שמוכרים אותו מוצר.
ג. בפשטות יש לחברה המוכרת זכויות יוצרים, ומי שפורץ הגנות או מעתיק הוא גנב.