נזק בהשאלת חפץ

השאלה:

שאלתי סולם מן השכן שלי. אני אדם כבד יחסית, וכשעליתי בסולם ועבדתי אִתו, אחד השלבים נשבר. יש אפשרות לתקן את השלב שנשבר, אך הסולם לא ייראה יפה, כי צבעו לא יהיה אחיד, וכנראה שגם השלב לא יהיה חזק ויציב כבעבר. האם עליי לשלם בעבור סולם חדש או שאני חייב רק לתקן את השלב שנשבר?

התשובה

מכון משפטי ארץ | אדר ב' תשע"ד

אינך חייב לתקן דבר, שכן הנזק נגרם בזמן עשיית מלאכה, וחל עליו הכלל: 'מתה מחמת מלאכה'.[1] אמנם ב'שלחן ערוך'[2] משמע שיש מקרים שבהם אדם ששבר חפץ מחמת כובדו חייב לשלם, אך דין זה נאמר רק אם החפץ נשבר על ידי אדם שלבעל החפץ לא היה ידוע שישתמש בו, ואילו במקרה שלך השכן השאיל לך אישית את הסולם, והוא היה מודע למשקלך.

[1] שו"ע, חו'מ סי' שמ סעי' א.

[2] שו"ע, חו"מ סי' שפא סעי' א