סחורה גנובה

השאלה:

בשוק יש דוכנים המוכרים דיסקים מקוריים במחיר זול במיוחד, האם מותר לקנות מהם?

התשובה

הרב אריאל בראלי | אייר תשע"ה

יש להקדים ולומר שיש איסור לקנות חפץ גנוב, ויש בכך משום שותפות עם הגנב. וכן כתוב בשולחן ערוך (חו"מ סי' שנו סעי' יא): 'עון גדול הוא, שהרי מחזיק ידי עוברי עבירה וגורם לו לגנוב גנבות אחרות שאם לא ימצא לוקח, אינו גונב'.  יש גם איסור נוסף, ליהנות מחפץ גנוב, ולכן אסור לרכב על בהמה גנובה[1]. השאלה העומדת בפנינו  האם מדובר כאן בחפץ גנוב?

מתשובת הריב"ש (סי' קח) משמע שמחיר זול במיוחד הוא סימן לגנבה:

...שהיו קונים הסחורות ממנה בזול פחות משליש בערכם, והיתה אומרת להם להעלים מבעלה, גם אלה עשו איסור, ואע"פ שהיתה נושאת ונותנת בתוך הבית. שלא לחנם היתה מוכרת להם בזול, אלא שכך דרך הגונבים.

מנגד נכתב בשו"ע שאם הסחורה מוצגת לעין כל, יש בכך ראיה שאין זו סחורה גנובה[2].

לסיכום, נראה שישנה בעיה לקנות מדוכן זה, היות ושוק עירוני אינו נחשב למקום מסודר שיש עליו פיקוח, ולכן יש לחשוש שהמחיר הזול במיוחד מעיד על סחורה גנובה[3].

[1] שו"ע, חו"מ סי' שסט סעי' ב.

[2] שו"ע, שם סי' שנח סעי' ב.

[3] לכאורה ישנו צד נוסף להקל, שכן מסתבר שהסחורה עברה כמה ידיים, וכאשר ישנו 'יאוש' ו'שינוי רשות' – מותר לקנותה. אולם ספר פתחי חושן (גנבה פרק א הערה סז) הביא בשם  ים של שלמה (בבא קמא סימן נח) שיש לאסור אף לאחר שינוי. ועוד ניתן לומר שאם בדוכן הזה יש סחורה גנובה באופן קבוע, יש להחשיב את המוכר כגנב עצמו.