סכסוך שכנים- שימוש במרפסת

השאלה:

בעזרת השם ובסיוע ההורים רכשנו דירה. למיטב ידיעתינו רכשנו דירה עם מרפסת שצמודה אליה. אולם לפתע הסתבר לנו, שהשכנים נוהגים כבר שנים להשתמש במרפסת, בהסכמת בעה"ב הקודם. והוא לא אמר לנו כלום על כך.

בעל הדירה הקודם, הינו יהודי קשיש, והתקשורת איתו אינה קלה. רכשנו את הדירה באמצעות חוזה ובנוכחות עו"ד והכל ע"פ חוק. הדירה הינה בדירת קרקע בתוך בלוק ובו עוד שלוש משפחות. בסמוך ובצמוד אל הדירה ישנה מרפסת השייכת לדירה, אולם הכניסה אל המרפסת היא מבחוץ, דהיינו משביל הכניסה אל הבניין ולא מתוך הדירה, כמצופה וכמקובל.
את הדירה השכרנו לשתי סטודנטיות, כמובן שהשכירות כללה את אפשרות השימוש במרפסת. לאחר זמן קצר, התלוננו השוכרות שהשכנים תולים כביסה בתוך המרפסת ופוגעות בצנעת הפרט שלהן. כשבאנו לברר את העניין עם השכנים הם טענו שכבר שנים הם נוהגים לתלות במרפסת. זאת ועוד, לטענתם (שקשה לאימות), לפני שהמרפסת נבנתה הם נהגו לתלות כביסה, באותו שטח שעליו נבנתה לימים המרפסת. בכלל ראוי לציין שהתנהלותם של השכנים, על פי רוב מתאפיינת בקולניות ולא בהסכמה ובניסיון להידברות והבנה.

עד כאן העובדות ומכאן השאלות:
האם יש לשכנים חזקת תשמיש במרפסת? האם תשמיש טורדני מפיר ומבטל את התשמיש שעליו הסכימו עם הבעלים הקודמים. האם ניתן לטעון שבעל הבית הקודם הסכים ואילו אנו הבעלים החדשים מתנגדים. כמדומני שההלכה קובעת שגם אם הבעלים הקודמים הסכים לתשמיש השכנים, הוא יכול לחזור בו, או להתנות את הסכמתו.

חשוב לי לציין שבררנו את זכותינו במשפט האזרחי במרפסת עם עו"ד ועל פי חוק יש לנו בעלות מלאה. כמו כן הבעלים לא אמר לנו כלום אודות השימוש של השכנים במרפסת ו/או על הסכמתו לשימושם.

אודה לרב אם יוכל לסייע לנו
בברכה

התשובה

הרב יעקב אריאל |

ראשית, מסגנון השאלה לא ברור האם המרפסת כלולה במכירה או לא.

לענ"ד דבר זה רשום בטאבו וכל זכות של אחר בקרקע כגון חדר מדרגות משותף וכד' חייב להיות רשום בטאבו. ולכן אם המרפסת כלולה בדירה שקניתם הדבר צריך להיות רשום, ואם אין רישום על זכות של שכנים קרוב לודאי שאין לשכנים זכות שימוש בחצר.
לגבי חזקת תשמיש אפילו אם היתה לו, לכאורה כיון שהיא לא רשומה בטאבו מנהג המדינה קובע ולא חזקת התשמיש.