קניית שטרי גורל

השאלה:

האם מותר לקנות כרטיסי הגרלה של מפעל הפיס וכדו'?

התשובה

הרה"ג יעקב אריאל שליט"א | אלול-תשרי תש"ע

נראה איפוא שגם הסוברים כדעת הרמב"ם והשו"ע, שמשחק בקוביה אסור לכתחילה משום "אסמכתא", רשאים להשתתף בהגרלת מפעל הפיס. וזאת משום שבשעת ההגרלה הצד המפסיד כבר שילם את דמי הכרטיס שקנה, והצד המרוויח נוטל מן המוכן לחלוקת פרסים.

אך נראה שהדבר מותר רק בגבול ידוע. שאם מבזבז סכום גבוה על-מנת לרכוש שטרי גורל, והוא מכסה את הוצאותיו מזכיותיו, נמצא שפרנסתו תלויה בשטרי הגורל, ואז הוא נכנס לכלל חשש שזאת היא אומנותו. אמנם יש לומר שכיוון שיש לו אומנות כדי פרנסתו, הוא נחשב לעוסק ביישובו של עולם. אולם מאידך יש לומר שאם מבזבז הון רב על כך, והוא מקפח את פרנסתו ומתפרנס מהקוביא, א"כ הוא מתאבק באבק גזל. וייתכן שבזבוז חומש מהכנסותיו לצורך זה הוא הגבול.

(באהלה של תורה חלק א' סימן קי"א)