שינוי בייעוד התרומה

השאלה:

בתום מבצע איסוף ממתקים עבור חיילים פצועים וחלוקתם, התברר שנותרה כמות של ממתקים שלא חולקו. מה אפשר לעשות איתם?

התשובה

הרב אריאל בראלי | תשרי תשע"ה

נאמר במשנה (שקלים פי"ח מ"ב): 'מותר עניים לעניים מותר עני לאותו עני', ופירש 'קרבן העדה' שישנו הבדל בין גבייה לכלל העניים לבין גביה לצורך עני מסוים. בגבייה לכלל העניים ניתן להעביר את מה שנשאר לעניי עיר אחרת, ובגבייה לצורך עני מסוים, הכסף שייך לו. התרומה הייתה לחיילים המשתתפים במבצע 'צוק איתן', ולכן העדיפות הראשונה היא לנסות ולהעביר להם את הממתקים. אך אם הדבר כרוך בהוצאות רבות, מותר להעביר זאת גם לחיילים שלא השתתפו במבצע. בלית ברירה עדיף לתת זאת למטרות ציבוריות מאשר לאנשים פרטיים.