תשלום נוסף לצורך העברת רכב בטסט

השאלה:

יש לי רכב גדול, ובכל שנה עושים לי בעיות בטסט עם זיהום האוויר. נודע לי שבאחד המכונים מוכנים להעביר את הרכב טסט תמורת תשלום מסוים. האם זה אפשרי? אני שואל כי לא מדובר בהיבט בטיחותי, ובכל מקרה יש לי אפשרות לשים תוסף שמצליח לבלבל את המכונה.

התשובה

הרב אריאל בראלי |

הנושא של זיהום אוויר הוא אכן נושא חשוב, כי לאורך זמן יש לו בהחלט השפעה מזיקה על בריאות הציבור. יכול להיות שהתקן שהמדינה קבעה הוא מחמיר ולא מותאם לרכבים ישנים, אבל ודאי שבסמכות המדינה לדרוש תקן זה. לכן אסור לתת יד להרס סדרי החברה, במובן שהכסף יענה את הכול. רישום כוזב והעלמת המידע הם עבירה על החוק, ואתה שותף לה. וכבר כתב בספר 'ערוך השלחן' (חו"מ סי' ט סעי' א):

ולאו דווקא דיין אסור בקבלת שוחד, אלא אפילו כל הממונים וכל העוסקים בצרכי ציבור, אף שאין דיניהם דין תורה ואסורים להטות העניין בשביל אהבה או שנאה, וכל שכן על ידי לקיחת שוחד.

על פי החוק, לא נאסר שימוש ב'תוסף' אף שהוא גורם למצג שווא של אוויר נקי באופן זמני. נראה שאם הרשות הייתה רוצה לאסור זאת, היא הייתה מונעת מכירה ויבוא של תוספים אלו, או משכללת את המכשירים שלה. לכן מותר להשתמש בתוסף.

לסיכום, למרות הצורך, אסור לתת יד להרס סדרי החברה.