תשלום על נסיעות וארוחות במסגרת העבודה

השאלה:

1. אני מדריך טיולים במחנה קיץ, וגם פקח של רשות הטבע והגנים. אני חושש שאיני נוהג ביושר משום ששני הגופים משלמים לי החזר נסיעות לאותו מקום, וכן משום שאני מגיע בטרמפים.

2. אותה שאלה יש לי לגבי ארוחת צהריים, אני אוכל במחנה אולם גם מדווח לרשות הטבע על הוצאות ארוחת צהריים, האם זה מותר?

התשובה

הרב אריאל בראלי |

1. באופן עקרוני, שאלות העוסקות בתנאי שכר יש לברר באופן ישיר עם המעביד.
אך ישנם דברים שחל עליהם הכלל 'הכל כמנהג המדינה'. משמעות הדבר שכל עוד לא סוכם במפורש אחרת, הרי הסכם השכר מחייב לפי הנהוג באותו מקום.

לגבי החזר נסיעות, ההגדרה המקובלת היא שתשלום זה הינו חלק מהטבת השכר ולא החזר הוצאות (הראיה היא שלא מבקשים ממך לצרף כרטיסי נסיעה). זהו תשלום הדומה לרכיבי שכר אחרים המופיעים בתלוש כגון ביגוד והבראה. הם מופיעים בתלוש המשכורת באופן קבוע, וללא תלות בדיווח על הוצאות. לכן, אף אם נסעת בטרמפ או החלטת ללון במחנה (לא בשל התפקיד) הנך זכאי להחזר הוצאות. מאותה סיבה הנך רשאי לקבל משני הגופים החזר נסיעות לאותו מקום, משום שכל גוף התחייב להחזר נסיעות בפני עצמו.[1]

2. לגבי החזר ארוחות אין מנהג ברור. ישנם גופים שאינם מספקים ארוחות ועל העובד לדאוג לכך בעצמו, ויש המספקים ארוחה לכלל העובדים בחדר אוכל. יש לבדוק מה הוא בדיוק ההסכם ביניכם.

אם אתה נדרש להציג כל חודש קבלות על ארוחת צהרים, זהו סימן לכך שמדובר על החזר הוצאות בלבד,  ואינך יכול לבקש החזר על הארוחה שאכלת במחנה.

לעומת זאת אם ההחזר הוא קבוע, ואינך נדרש להציג קבלות, מסתבר שזו הטבה שהנך זכאי לה בכל מקרה.

לסיום יש לשבח אותך על הרצון לברר את ההלכה ולוודא שהנך פועל על פי היושר.

[1] עי' כתובות קא ע"ב.