גדר בין מגרשים

השאלה: שלום לכת"ר ברצוננו לקבל התייחסות הלכתית , למקרה שלהלן: ראובן ושמעון רכשו כל אחד מגרש משלו ביישוב כפרי, במסגרת מכרז של רשות מקרקעי ישראל. מדובר בשני מגרשים גובלים. ראובן פנה לאדריכל, קיבל היתר בניה ואף החל בבניה בעוד שמעון, לא מתכנן לגור או לבנות בית במגרשו. על פי כללי התכנון והבניה, חובה לבנות גדר מבונה מסביב לכל מגרש כאשר האופציות הקיימות הן, אחת מהשתיים: א. כל בעל מגרש בונה על חלקו גדר בעובי 20 ס"מ ועל חשבונו (ובסך הכל בניית שתי גדרות בעובי כולל של 40 ס"מ) ב. בניית גדר אחת משותפת, חציה על מגרש אחד וחציה על מגרש שני (כך ש"נחסך" לכל מגרש שטח של 10 ס"מ על פני כל אורך הגדר (כ – 25 מטר). במהלך התכנון ראובן הגיע אל שמעון והחתים אותו על הגרמושקה תוך שהוא מסביר לו כי מהות החתימה – היא הסכמה לבניית גדר משותפת(אופציה ב'). ראובן דורש כעת משמעון השתתפות בחצי מעלות הקמת הגדר (מעט פחות מ – 10,000 ₪). שמעון, מסרב בטענה כי אם היה יודע שמדובר גם בהשתתפות כספית (חצי- חצי) היה מסרב שכן, אין בכוונתו לגור במקום לעתיד לבוא. ראובן טוען שלא התכוון להסתיר מאומה וממילא זהו דין המדינה(סעיף 49 לחוק המקרקעין) ועצם הבניה היא השבחה לכל מגרש ומגרש באופן זהה שכן, השימוש של כל מגרש בגדר זהה. ראובן ושמעון אנשים יראי שמיים מבקשים לדעת מה לעשות על פי דין תורה. בברכה יהודה

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | כ"ט סיון תשע"ט 16:20

פשוט ששניהם חייבים לחלק בשוה בניית גדר בין המגרשים. אם ראובן רוצה להגביה מעבר לנדרש או לעבות את הגדר או להגביה החלק הזה עליו בלבד.