מענק מותנה ממקום העבודה

השאלה:

מקום העבודה שלי (התעשיה האוירית) הציע לי מענק שימור - סכום כסף חד פעמי תמורת התחייבות להישאר במקום העבודה במשך מספר שנים. אחד מהתנאים הוא שבמקרה של עזיבה לפני הזמן אתחייב להחזיר את סכום הכסף בצירוף ריבית והצמדה. במידה וכן אעזוב ואתחייב בתשלום, האם קיימת בעיה של איסור ריבית?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

בהצמדה יש פחות בעיה, בריבית יש בעיה. ולכן צריך לכתוב סכום מסוים כקנס, ללא קשר לזמן ולסכום. מתוך הערכה שזו בערך התוספת שהם דורשים. כלומר, אם הרבית הצפויה היא 1000 שקל לנקוב בסכום שאם תעזוב לפני הזמן הנקוב תחזיר את המענק צמוד ליוקר המחיה בתוספת 1000 שקל.