בית כנסת

השאלה: בס"ד המדובר בבית כנסת שנתקע ללא מקום ראוי, גבאיו החליטו להקים בלי אישור כלל מבנה זמני אך מסיבי יחסית על גבי בטון ויציקת מלט, בשטח המוגדר כ"שטח ירוק". שטח ירוק בניגוד לשטח חום, הוא שטח שלא מיועד למבנה ציבור אלא לריאה ירוקה גן שעשועים או פארק וכד'. תהליך שינוי יעוד של שטח כזה הוא תהליך ארוך שתלוי בוועדות שהן מעל העירייה ואמור לכלול בתוכו מקום לתגובותיהם של כלל תושבי האיזור המושפעים משינוי משמעותי כזה. חלק לא קטן מהדיירים באיזור מתנגדים להקמת בית הכנסת במקום המדובר מחשש שהזמני יהפוך לקבוע והציבור יאבד את השטח הירוק המזערי באיזור  לטובת מבנה ציבור. ובפרט, שהשטח המדובר אמור להיות מפותח לפארק ע"י קבלן פרטי שבונה במגרש הסמוך וכחלק מסיכומיו עם העירייה, על מנת לקבל טופס 4 יצטרך לפתח את השטח המדובר. כיוון שכן חוששים הדיירים (חלקם עכ"פ), שהקבלן "יתפס" על הימצאות בית הכנסת בשטח כדי להיפטר ממטלת פיתוחו וכך הציבור יאבד את הפארק המיועד. עיקר הטענה של אותם דיירים היא, כי מדובר בעצם בשטח של כלל הגרים באיזור ושימוש בשטח כזה בלי רשותם, וללא התייעצות עם הציבור, לצורך בית כנסת, הוא בעצם בניית בית כנסת על שטח גזול. השאלה היא משולשת. ואשאל מן הסוף להתחלה: א. בהנחה ובית הכנסת יוקם שם, במצב העניינים הנוכחי, האם יהא מותר להתפלל בו? או שיש חשש של מצווה הבאה בעבירה של תפילה במקום גזול?  ב.  האם יש מקום לפעול ולהתריע לגבאים ולציבור בבעייתיות בבניית בית כנסת במקום כזה שהוא חשש גזל? ובפרט אם המענה ל1 הוא שבאמת ישנו חשש להתפלל שם.  ג. האם מצד הגבאים נכון להימנע מכל המהלך הזה גם במחיר שלא ימצא מקום ראוי לבית הכנסת בטווח הקצר? תודה מראש

התשובה

מכון משפט לעם | ב' טבת תש"פ 12:54

לגבי שימוש בבית כנסת הדבר אפשרי כי קרקע אינה נגזלת, ובנוגע לגבאים כדאי להגיד שאין היתר לכתחילה להשתלט על קרקע ציבורית.