מכירת קרקע לאיש עסקים מאיחוד האמירויות

השאלה:

אני מתווך, וקיבלתי פנייה מאיש עסקים מאיחוד האמירויות לרכוש עבורו מבנה בירושלים, להקמת מלון. בכוונתי לחפש מבנה בבעלות שאינה יהודית, ובכך למנוע ממנו לרכוש מבנה  מיהודי. האם זה מותר?

התשובה

הרב אריאל בראלי |

איסור 'לא תחנם' בא למנוע מגויים התבססות בארץ ישראל, ועל כן ישנו איסור תורה למכור קרקע לגוי. ואף שאתה אינך אלא מתווך, אתה עובר על איסור חכמים של סיוע לדבר עבירה.[1] ואולם ההצעה שלך – לדאוג שהעסקה תתבצע עם מי שאינו יהודי, מסירה את איסור 'סיוע לדבר עבירה', משום שמצד הקרקע לא התחדשה בעלות זרה.[2] יש לצרף לכך את השיקול שעדיף שהוא ירכוש באמצעותך מאשר שמתווך אחר יציע לו קרקע של יהודי, והמוכר יעבור על איסור 'לא תחנם'.[3]

[1].     שו"ע, יו"ד סי' קנא סעי' י, לגבי מעמדו של מוסלמי עיין במאמרו המקיף של הרב איתם הנקין, המעין גיליון 213 (ניסן תשע"ה) על מכירת קרקע לגויים ו'מכתב הרבנים'.

[2].     עי' מהרש"א, גיטין מז ע"א: 'הקונה קרקע מגוי בא"י, מותר לו לחזור ולמוכרה לו'; הר' ש"ז מלובלין, מובא בס' זכר שמחה (במברגר) סי' רטו.

[3].     חידושי ר' עקיבא איגר לשו"ע יו"ד סי' קפא סעי' ו; שו"ת הר צבי, או"ח ח"א סי' קכה: 'לענין לפני עיוור, שגדר האיסור הוא שנותן מכשול לפני חבירו, ואם עי"ז הוא מצילו מאיסור יותר חמור אין זה נקרא מכשול'.