קולטים של דוד שמש שהתקלקלו

השאלה:

אני שוכר דירה, וקולט השמש של הדירה התחיל לנזול עקב הקור והשלג. המשכיר טוען שהיה עליי להקדים תרופה למכה ולהשאיר ברז פתוח כדי שהמים יזרמו כל הלילה. אני לא שמעתי על כך, ולא ברור לי שזה היה מועיל. על מי מוטל לתקן את הנזק?

התשובה

הרב אריאל בראלי | אמונת עתיך 135 (תשפ"ב), עמ' 39

המנהג הוא שהמשכיר מחויב לתקן קלקול הפוגע בשימושים אשר היו בבית, כאשר התיקון מצריך איש מקצוע.[1] השוכר מתקן דברים שנגרמו עקב שימוש לא תקין, כגון סתימה בביוב שנגרמה ממגבונים. לכן על המשכיר להחליף את הקולט בקולט אחר שמצבו כמצב הקולט הראשון כפי שהיה בעת מסירת הדירה לשוכר. לגבי הטענה שהיה על השוכר להשאיר את הברז פתוח, נראה שאין זו חובה גמורה המחייבת את השוכר. השוכר אמור להקפיד על שימוש תקין, אך אינו חייב ליזום פעולות לשמירה על הקולטים, אלא אם כן נאמר לו במפורש לעשות כך.  על כן גם אם השוכר לא עשה זאת – אין בזה משום פשיעה וגרימת נזק.

[1].    עמק המשפט, ח"ה סי' לה בשם ערוך השולחן, חו"מ סי' שיד.