טחינה מערבים ובשמיטה

השאלה: שלום, לאחרונה ראיתי תכנית בה הסביר הפרופסור פלג שהצליח להצמיח סומסום בארץ, דבר שלא היה בעבר. בתכנית, הראו שיש חנות באבו גוש שמתמחה לטחינה טהורה ובלי לחשוב הרבה, נסעתי לאבו גוש וקניתי צנצנת טחינה. אחרי מעשה, שמתי לב (!) שאנחנו בשנת השמיטה, וספק אם הקיבוץ (שאיני מכיר את שמו) בו גודל הסומסום חתם על היתר המכירה. שאלתי היא האם מותר לאכול את הטחינה הזאת כאשר: א. ספק חתמו על היתר מכירה. ב. ידוע שרוב הקיבוצים והמושבים חתמו על היתר מכירה וחזקה היא שהקיבוץ חתם. ג. מה הדין כשאני קונה את התוצר הזה מגוי במקרה שלנו? תודה

התשובה

הרב דוד אייגנר | י"ד אב תשפ"ב 11:45

ב"ה

שלום וברכה

סליחה על האיחור במענה.

יש שני חלקים בשאלתך, גידול שומשום בארץ, וקניית מוצר ללא כשרות.

ההחנה הזו חשובה, שגם אם נניח שאותו קיבוץ הצליח לגדל שומשום בארץ, מי אמר שהטחינה שרכשת מיוצרת מאותו שומשום?

רובו המכריע של השומשום בארץ מיובא מחו"ל (אם אני לא טועה בעיקר מאפריקה), אינני יודע כמה דונם הצליחו לגדל את השומשום, אך הסבירות הגבוהה ביותר היא שהשומשום ששימש לטחינה הוא לא מהארץ.

אי לכך לגבי מה שקנית, ואם אתה רוצה לרכוש עוד. יש לרכוש מוצרי מזון אך ורק מחנויות ומפעלים שיש להם כשרות מגוף מוסמך ומוכר, במוצרי מזון מעובדים ישנם פעמים רבות תוספות שונות שהיצרן לא מחוייב לכתוב על גבי הקופסה, יתכן שהשתמשו בחומרים שונים כדי להלבין את הטחינה, או בקילוף שלה, יתכן שישנם מעט מייצבים וכדומה שאסורים.

לכן לכתחילה אין להשתמש בטחינה זו.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר מכון התורה והארץ