ברירת עדשים

השאלה:

מועדים לשמחה הרב.
אשמח שהרב ירחיב בפירוט,ע’’מ שתשובתו תועיל לי למקרים נוספים.
כיצד בוררים עדשים? אשמח לפירוט ביחס לצבעים השונים,וכן מה הדין בדיעבד,כשלא נבררו.(לעיתים אני נתקל בסיטואציות כאלו בבית הורי)

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

קשה לפרט את כל הצבעים. באופן כללי:
1. לבדוק היטב שהשקית לא נגועה (סיבים וקורי משי). לבדוק היטב שאין חור בשקית.
2. לנפות במסננת אורז או סוכר שהעדשים לא נופלים בחורים אבל החרקים יפלו. כדאי לעשות על משטח לבן לראות האם נפלו חרקים מהמסננת.
3. הצפה במי מלח. הסרת הגרעינים הנגועים.

בדיעבד ברוב העדשים (בימינו) אין רוב נגוע, אפשר לסמוך על דינו של הרשב"א שעבר ובישל מותר. אולם עדשים חומים (מטיב נחות, טורקיה) שם יש רוב אין להסתמך על עבר ובישל.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי