גידול ירקות וירקות עלים באדנית ביתית

השאלה:

לכבוד הרב שלום וברכה.

ברצוני לברר כיצד ניתן לגדל תבלינים וירקות עלים באדנית על החלון/מרפסת/בתוך הבית,
מהנקודה ההלכתית כמובן.

[אני רוצה לציין שאני ממש לא מבינה בהלכות אלו ולכן אשמח אם כבוד הרב יוכל בבקשה לפרט באופן שיובן לאדם שאינו בקיא].

המדובר בצמחים הנ"ל:
בזיליקום, נענע, פטרוזיליה, נענע, לימונית, שמיר, חסה, עירית, טימין, רוזמרין וכד’.

השאלות:
1. כיצד יש לשתול אותם באופן כזה שלא תיווצר בעיית כלאיים?
2. האם, וכיצד ובאיזו כמות יש להפריש תרומות ומעשרות וכד’?
3. שמעתי שירקות שגדלים באדנית ביתית פחות בעיתיים מבחינת חרקים. האם זה נכון? ברצוני לגדל צמחים אלו ללא ריסוס, כמובן. כיצד אני יכולה לנקות אותם? אילו חרקים מצויים בהם? להשרות במים וסבון מספיק? מה צריך לחפש על העלים?
4. האם ישנן עוד מצוות ואיסורים הקשורים לירקות המגודלים באדנית בכמות קטנה?
5. האם הדינים בנוגע לתרומות ומעשרות וכו’ נוגעים גם כאשר מגדלים בגינה בטטות, צנוניות וכד’ ירקות?

6. שאלה קצת יותר רעיונית- יש דבר שקשה לי בענין ירקות העלים. מצד אחד, וודאי שצריך לקיים את ציווי ה’ וח"ו לא להכשל באכילת חרק. אבל מהצד השני, ה’ ברא לנו שפע של ירקות עלים שאגב נחשבים מאוד מאוד בריאים. כיום ישנו מצב שחלק מהאנשים נמנעים מאכילת רבים מהירקות, ואילו מי שכן אוכל נאלץ לאכול ירקות עלים שמרוססים בחומרים רעילים שמצטברים בגוף ומזיקים לו. נדמה לי שיש פה משהו שלא צריך לקרות ואשמח אם הרב יוכל להאיר את עיני אולי ישנו איזה שהוא פיתרון לבעהי כואבת זו? שהרי נדמה לי שהאידאל הוא גידולים אורניים ולא מרוססים...
7. אם ברצוני ללמוד הלכות גידול צמחים בגינה ביתית, מאיזה ספר אפשר ללומדן? [בהנחה שאני לא בן שבקיא בשפת הגמרא וכו’...]
8. האם אפשר לקנות את הצמחים הנ"ל ממשתלה שידוע שאינה שומרת מצוות?

תודה רבה לרב ושבוע טוב.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

1. להרחיק בשתילות לפחות 15 ס"מ בין שתיל לשתיל.
2. בכל כמות.
3. יש מעט פחות חרקים, אבל עדיין יש הרבה מאד חרקים (אקריות, פסוקים, כנימות, מנהרות בחלק מהגידולים, תריפסים ועוד מרעין בישין). הבדיקה היא קשה וארוכה כדאי ללמוד מאנשים שיודעים, צריך שפשוף העלה וכן שטיפה וראייה מול מקור אור.
4. צמחי תבלין בלבד (לא נאכלים) וגדלים בתוך הבית פטורים מתרומות ומעשרות.
5. נכון, כל הגדל חייב בתרומות ומעשרות.
6. אפשר לעמוד ולבדוק את העלים הללו, זה לוקח הרבה זמן. אדם יכול להתאמץ ולעשות כן. צריך ללמוד היטב כיצד בודקים ירקות אלו, שטיפה שפשוף והסתכלות באור. ואם הכל נקי אפשר לאכול.
7. לא ידוע לי ספר קל.
8. אפשר, לכתחילה כדאי לקנות רק במקום שומר שבת.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי