האם ניתן להכשיר ולהשתמש בירקות עלים שגדלו באדנית בבית או שמא לא כדאי לסמוך על הניקוי הביתי ויש לקנות עלים שגדלים בפיקוח?

השאלה:

בס"ד לכבוד הרב! רציתי לשאול לגבי ירקות עלים כגון נענע ובצל ירוק שגדלים אצלי באדניות, האם ניתן להכשיר אותם ולהשתמש בהם לשימוש ביתי או שמא לא כדאי לסמוך על הניקוי הביתי ויש לקנות עלים שגדלים בפיקוח? אשמח לדעת מה דין לימונים שקטפתי בשבוע האחרון, אינני יודע אם החנטה הייתה בשביעית או לא, מה עליי להפריש (מעשר שני/עני) אם בכלל? בתודה מראש.

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ו' אדר ב תשע"ו 9:03

בס"ד

שלום

1. התורה וחז"ל לא אסרו באכילה שום דבר מן הצומח (רק במן החי יש דברים האסורים באכילה)אך אם יש במיני הצומח חרקים במיעוט המצוי יש חובת בדיקה.  ואם ברצונך לבדוק אתה יכול לבדוק שאין בהם חרקים ולאכול (שטיפה וניקייון במים בלבד אינה בדיקה, אלא יש צורך בדיקת עלה עלה בעין). אכן מי שלא מעוניין לבדוק  יקנה ירקות בפיקוח.

2. לימונים גדולים וצהובים מסתבר מאוד שהם משנת השמיטה והינם קדושים בקדושת שביעית. לימונים ירוקים שאינך יודע אם חנטו בשמיטה או לאחר מכן , יפריש תרו"מ בלא ברכה (ויפריש מעשר שני ויחלל בלא ברכה ) וישמור קדושת שביעית באכילת הפירות.