הוספת קמח לא מנופה לעיסה

השאלה:

הכנו בצק לחלות (מקמח מלא) בערך מקילו וחצי ולשנו היטב. רצינו להוסיף עוד קמח והוספתי קמח לבן, אבל שכחתי לנפות את הקמח ושפכתי כוס אחת על גוש הבצק ואז נזכרתי שהקמח לא נופה.

1. מה היינו צריכים לעשות, האם יהיה מותר לאכול מזה?

הורדנו מלמעלה את כל הקמח שלא נדבק (בערך חצי כוס) וניפינו אותו. בדקנו אח"כ גם את הנפה ולא מצאנו תולעים. אח"כ שמנו בחזרה את הקמח המנופה ולשנו.

2. האם ניתן לומר על סמך שלא מצאנו תולעים ששאר הקמח גם נחשב נקי?
3. האם מותר לאכול משאר הבצק (הוא כבר אפוי) אם נשארו רק גרגירים בודדים של קמח שלא הצלחנו להוציא?

כשהוצאנו את הקמח מלמעלה עם כל הבצק שנדבק אליו, לא נשארה בקערה כמות מספקת להפרשת חלה.

4. האם מותר לצרף את הבצק שהוצאנו לצורך הפרשת חלה או שכיוון שאיננו מתכננים לאוכלו אינו מצטרף?
5. האם מותר להפריש חלה מהבצק שהוצאנו על שתי העיסות יחד?

תודה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

1. מותר לאכול.
2. נכון.
3. מותר.
4. מדוע אינכם מתכוונים לאכול לאחר שנבדק רובו. אלא א"כ יש מניעה מצד קמח מלא וקמח לבן, אז אתם מקפידים על תערובת העיסות ואין להפריש מזה על זה. אבל אם אתם לא מקפידים על העיסות, אפשר להפריש מזה על זה ובלבד שיצורפו בכלי.
5. לפי התנאי בסעיף 4.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי