חומרי הדברה בירקות ללא תולעים

השאלה:

שלום לרב!

אמי חוששת מרמת חומרי ההדברה בירקות מגידול מבוקר ללא תולעים. שאלתי, האם קיימת רמה גבוהה יותר של חומרי הדברה בירקות אלו לעומת ירקות מגידול רגיל ולעומת ירקות מגידול אורגני?
אם כן, האם אדם מן השורה שאינו בעל ניסיון בבדיקה של תולעים יכול לקנות גידול אורגני ולאכול תוך שהוא סומך על בדיקתו?

השאלה מכוונת על כל סוגי הגידול ללא תולעים ובפרט למותג חסלט.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

א. אין לקנות ירקות עלים אלא מחברות שעומדות תחת פיקוח הלכתי ומאידך גם תחת פיקוח של מעבדות לעניין שאריות חמרי הדברה. כל מי שקונה מחברה שלא עומדת תחת פקוח מעבדה הוא עבריין הלכתי בכך שמסכן את בריאותו, וכבר הדריכו חז"ל "חמירא סכנתא מאיסורא" - חמורה סכנה מאיסור.

ב. כל גידול שאינו עומד תחת פקוח מעבדה מוכרת לעניין שאריות חמרי הדברה הוא חשוד בכמויות של ריסוסים.

ג. בגידול המפוקח משאריות חמרי הדברה הרי הוא כגידול אורגני, שגם בו יש חומרי ריסוס אלא שהם מותרים.

ד. על מנת לבדוק צריך ללמוד את צורת הבדיקה וכמו כן להשקיע הרבה זמן, אולם מי שיודע ומשקיע את זמנו בכך יכול לנקות את רוב הירקות (ברור שכרובית, ברוקולי תירס וכו' אין אפשרות לנקות).

ה. "חסלט" עומדת תחת פקוח קפדני הן מבחינת חרקים והן מבחינת שאריות חומרי הדברה.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי