חרקים בתמרים

השאלה:

שלום וברכה! רציתי לשאול בהקשר של חרקים בפירות... הייתי מעוניין לדעת בהקשר של גדילת התולעים בתמרים, איך הן מתפתחות - האם בעוד התמר על העץ, או רק לאחר הקטיף? האם הביצים מוטלות בעוד התמר על העץ, או רק אחר כך? האם התולעים גדלות כתוצאה מלכלוך, או בתוצאה מהתהליך האקולוגי המוכרח?

התשובה

הרב דוד אייגנר | כ"ד אדר ב תשע"ט 12:46

ב"ה

שלום וברכה

המזיקים של התמר מתפתחים בדומה לכל סוגי המזיקים בפירות וירקות.

ישנם מזיקים שתוקפים את הפרי במהלך הגידול שלו, ביניהם ניתן למצוא את עש התמר הקטן, חיפושית הגרעין ועוד, מזיקים אלו תוקפים את הפרי בעודו מחובר על העץ ובמשך הגידול שלו, הביצים בוקעות במהלך הגידול והמזיק מתפתח בתוך רקמת הפרי, לעיתים בחלקו הפנימי ולעיתים גם בחלקו החיצוני.

ישנו הבדל גם בין המזיקים השונים בשלבי התפתחות הפרי, יש מזיקים שתוקפים בפריחה, יש כאלו בשלב בוסר, בהבשלה ובשלב הצמל.

הביצים יכולות להתפתח הן במהלך הגידול והן לאחר הגדיד.

ברמת העיקרון ישנם מזיקים שתוקפים את הפרי באחסנה שלו ("מזיקי מחסן"), בשנים האחרונות בשל פיתוח ממשקי אחסון איכותיים, אלו וכמעט אינם מזיקים, אך אם נאחסן בבית או במחסן בתנאים שאינם הולמים אזי הסיכוי שנקבל מזיקים הוא גבוה יותר.

כיום ברור שהתפתחות התולעים היא איננה ספונטנית בתוצאה מלכלוך, אלא כתוצאה מרבייה של המזיקים השונים.

בברכה

דוד